Bradul după Sărbători – de la problemă, la soluție verde!

1013 0

Sacrificați în fiecare iarnă pentru a da caselor un aer de sărbătoare, zeci de mii de pomi ajung să zacă abandonați la întâmplare pe străzi, în ciuda amenzilor usturătoare prevăzute de lege.

Chiar dacă Sărbătorile de iarnă au trecut, în cazul în care am optat pentru o variantă naturală, este bine să știm că brazii de Crăciun pot avea un sfârșit decent și civilizat, cu puțină voință individuală, dar mai ales colectivă.

Incă din anul 2006, parizienii își duc brazii (în perioada 27 decembrie-23 ianuarie) într-unul din punctele de colectare amenajate în toate zonele orașului, pentru ca municipalitatea să îi transforme în straturi așternute drept compost în jurul arbuștilor și tufișurilor din parcuri. Aceste straturi mențin vara umiditatea la bază, irigarea se face mai rar și permit copacilor să se regenereze.

93% dintre americani  reciclează bradul de Crăciun prin programe comunitare.

Uleiuri volatile

În țara noastră, brazii pot avea întrebuințări utile, una dintre acestea ar fi extragerea uleiului esențial (extrem de prețios în fitoterapie) prin distilare uscată.

Acele de brad, care în lunile decembrie și ianuarie au cea mai mare cantitate de uleiuri volatile, sunt excelente pentru a alunga insomnia.

Umpleți o pernă cu acestea și vă veți asigura un somn liniștit, profund, care ajută la regenerarea organismului, în special a sistemului nervos.

Strânse în pungi textile, acele de brad pot fi puse în șifonier, pentru a ține moliile la distanță și pentru odorizare.

Remediu tuse

Bradul poate fi transformat și într-un remediu pentru tuse, astfel: se zdrobesc 500 grame de cetină, se pun într-un borcan mai mare și se adaugă 500 grame miere polifloră. Se acoperă borcanul și se ține la căldură (lângă calorifer sau aragaz) timp de o lună, după care se strecoară siropul obținut, se pune în sticle închise ermetic și se păstrează la frigider.

Compost

Pentru că se usucă și se descompun repede, acele de brad sunt o componentă importantă a compostului. În plus, conțin calciu, magneziu, fosfor și ale minerale, datorită cărora compostul obținut este superior altor tipuri de îngrășăminte.

Compostul poate fi folosit cu succes pentru plantele din apartament, dar și pentru cele din grădină, care preferă solul ușor umed.

O altă variantă este tăierea crengilor de brad și așezarea lor peste straturile cu plante perene cu bulbi, precum  narcise, lalele, crini, gladiole, zambile.

Odorizant natural

Puteţi prepara un odorizant natural de cameră cu ajutorul acelor de brad. Zdrobiți acele şi puneți-le printre potpuriu, pe o tăviţă. De asemenea, mirosul de brad poate fi menţinut punând crengutele în recipiente cu apă. Acele de brad pot fi amestecate cu coji de portocală, batoane de vanilie, scorţişoară, iar exemplele pot continua.

Mihaela Iliescu

 

Leacurile bunicii pentru afecţiunile de sezon!

 

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *