Interviu cu părintele doctor Cornel Jupânean

726 0

Mă simt binecuvântată să stau de vorbă cu un Om excepțional. L-am găsit la aproape 600 km depărtare de București, în satul Marga din județul Caraș Severin, căutând remedii pentru a mă vindeca de o boală la care marea majoritate a medicilor spun că nu există vindecare. Pe un vârf de munte, la 700 metri altitudine, înconjurată de păduri de mesteceni vindecători și munți sub formă de piramidă, se află Mănăstirea ”Izvorul Tămăduirii”. Aici părintele doctor Cornel Jupâneanț și maica Arsenia își trăiesc zilele cu simplitate și bucurie. Părintele Cornel are planuri mari, începute în urmă cu aproape 20 ani. Vrea să continue construcția primului și singurului Așezământ Medical Creștin din România, un loc unde bolnavii din întreaga țară să poată petrece 2-3 săptămâni vindecătoare în mijlocul naturii, alături de specialiști atât ai medicinei clasice cât și complementare, având ca sprijin rugăciunile și prezența atât de bine simțită aici a lui Dumnezeu.

Părinte, vă mulțumesc în primul rând pentru că m-ați primit aici. Vă mulțumesc pentru rugăciunile rostite, pentru ședințele de acupunctură, pentru slujbele pe care mi le-ați făcut. Pentru tot ceea ce mi-ați explicat, pentru tot ceea ce am găsit și am primit aici, în sânul Mânăstirii. Spuneți-mi, cum ați ajuns să fiți și medic și preot în același timp?

Cred că așa a fost să fie, așa a vrut Dumnezeu. S-a întâmplat ca în ultimul an de liceu, în timp ce mă pregăteam să continui la facultate în domeniul informaticii, al electronicii mai exact, unul din profesorii de biologie să mă convingă că aș fi mai potrivit să fiu medic, că am calități de medic. Așa am făcut primul pas pe drumul acesta, al medicinei. Am început să fac pregătirea la biologie cu el și la fizică și chimie la Timișoara. Cu toate că am învățat doar 3 luni pentru examen, am reușit să intru la Facultatea de Medicină din Timișoara din prima sesiune ba chiar pe locul 10 din toti participanții.

Apoi, din anul 3 de facultate am început să caut și altceva decât medicina clasică, pentru că am constatat că aș vrea să știu nu numai problemele trupului, anatomie, fiziologie și așa mai departe. Sesizasem că există și altceva în noi in oameni, nu doar trupul.  Citisem foarte mult despre medicina clasică dar și despre medicina chineză și după ce am auzit de dr. Carol Quint, chirurg renumit care făcea și acupunctură, am cerut profesorului de semiologie medicala să mă introducă medicului Quint.

Au urmat 2 ani de zile în care am stat pe lângă el, deși nu am pus nici un ac. Am învățat diagnosticul pe bază de puls și am studiat punctele de acupunctură, la vremea aceea neexistând cărți despre asta, ci doar câteva traduceri, câteva xeroxuri. Ne chinuiam să aflăm de ce un punct are acțiunea x, y sau z sau alte acțiuni și am luat în studiu toate punctele  și le-am urmărit efectele.

La finalul facultății, lucrarea de diplomă am făcut-o din 3 specialități: chirurgie, hematologie și acupunctură și am lucrat la ea timp de 2 ani. Adică am combinat medicina clasică cu această medicină căreia de multe ori i se spune complementară sau alternativă. A fost prima lucrare care continea și acupunctură.

Despre ce era vorba? Ce conținea lucrarea și cum a fost privită ea având în vedere combinația dintre medicina clasică și cea complementară? Nici astăzi cele două nu sunt prea des acceptate, dar acum aproape 40 de ani…

Am combinat cele 3 specialități vrând să văd ce se întamplă cu diametrul hematiilor înainte și după operația de stomac sau vezică biliară la pacienții operați la Spitalul Municipal din Timișoara. Am lucrat sub atenta coordonare a doctorului Quint si a profesorului Roth, șeful laboratorului de hematologie.

Am constatat că în masa eritrocitară după operațiile de abdomen superior, ulcere și colecistite, se modifică diametrul hematiilor pentru că apare șocul postoperator.

Așa că am luat în studiu un lot de pacienți martor și un lot de pacienți operați și am luat lame înainte de operație și după, apoi am măsurat diametrul eritrocitelor în mod rudimentar, cu micrometrul. Ceea ce am observat a fost că după operație, dacă le puneam un singur punct de acupunctură, Tsu sang li, combăteam șocul postoperator. Tsu sang li este un punct foarte important în acupunctură, care se ocupă de etajul abdominal superior, un punct deșocant. Bineînțeles că lucrarea a fost revoluționară la acel moment și a arătat multora că și acupunctura este o metodă de tratament eficientă, pe lângă medicina clasică.

După terminarea facultății am urmat stagiatura timp de 3 ani. Am fost repartizat la sat, cum se făcea pe vremea mea, și pe toată perioada stagiaturii am continuat să fac acupunctură pacienților împreună cu dr Quint. Deci nu am oprit acupunctura din anul 3 de facultate, tot timpul cautând punctele și învățând dignosticul energetic al bolilor după puls, una din cele mai importante metode de dignosticare din medicina chineză.

Știu că sunteți și fitoterapeut și mi-ați povestit mult despre puterea plantelor. Am venit aici la Marga ca să fac o cură cu sevă de mesteacăn și mi-ați recomandat și mie tratamentele cu plante ale călugărului Mihai. Cum ați ajuns să adăugați și medicina naturală, pe bază de plante, printre metodele de tratament pe care le foloseați? Și cine a fost călugărul Mihai?

În acea perioadă, cât am lucrat la sat, m-am îmbolnăvit foarte grav de inimă, am făcut o viroză pulmonară și probabil cardiacă și am făcut o cardiomiopatie dilatativă cu pericardită, o boală care se vindecă extrem de greu. Nu am reușit să o vindec cu medicina clasică, am început să fac și acupunctură, m-am simțit mai bine, însă tot nu m-am vindecat.

Și atunci mi-am zis că e imposibil, orice boală se vindecă dacă este bine tratată, deci nu e suficientă medicina clasică și medicina energetică, trebuie să mai existe și altceva. Am continuat cu tratamentele și nu m-am simtit bine și in paralel, fiind atras de medicina nescolastică, alternativă, am auzit de la o pacientă de un renumit tămăduitor, vindecător, călugarul Mihai de la Prilog, județul Satu Mare.

Am mers la el și am cunoscut un om care cred eu, se naște o dată la 1000 ani! Era un om special, un sfânt, un harismatic cum spunem noi in ortodoxie, un înaintevăzător. S-a uitat prima dată la mine și a zis ”Și ce-au zis doctorii cei mari? Să îți schimbi inima?” Am zâmbit și am zis că da. El știa totul despre tine, chiar și ce gândești, erai în fața lui aproape ca la Judecata de Apoi.

Mi-a dat un tratament cu peste 100 plante pe care l-am urmat aproape 3 ani de zile și am reușit să vindec problema inimii mele, care era asociată unei boli mai profunde, era o stare leucemică cronică care avea o perioadă de reacutizare și inima mea, ca și alte organe, erau mărite din cauza acestei boli. Am primit tratament cu sevă de mesteacăn primăvara când curge seva, și în rest ceaiuri de coajă de mesteacăn și salcie roșie și galbenă, o combinație de ceaiuri a călugărului Mihai.

Părinte, sunteți doctor, fitoterapet, doctor în acupunctură și preot. Pentru mine sunteți un om excepțional și văd că tot ceea ce faceți, toată cunoașterea dvs este pentru a sluji omul și pentru a îi reda sănătatea pe toate planurile. Când v-a bătut Dumnezeu la ușa sufletului?

A existat un moment în acea perioadă în care am intrat în moarte clinică timp de 3 minute și jumătate.

Moartea clinică m-a determinat să încep să citesc Biblia, viețile sfinților și să mă rog mai mult. Moartea clinică a fost de fapt întoarcerea mea cu 180 grade din omul care am fost în alt om, ”Metanoia”cum  se spune în greacă, care înseamnă înnoirea minții.

Așa am început să constat că există și medicina spirituală, pe care ne-a lăsat-o Dumnezeu prin harul Duhului Sfânt. Am început să citesc tot mai mult. Intrasem la pensie pe caz de boală fără drept de lucru pentru că la orice efort oboseam, făceam edeme și emfizeme pulmonare foarte periculoase. Dar mintea era foarte activă, nu se pensionase deloc. Citeam foarte mult și m-am hotărât să fac facultatea de Teologie. M-am înscris la facultatea de teologie în Timișoara și am fost admis la zi.

După ce am terminat facultatea, calugărul Mihai m-a îndrumat spre medicina populară, cu plante. Îl întrebam cum se numește doctorul care se ocupă de asta. Doctor de medicină populară, îmi spunea. Ca și în China, unde medicina tradițională chineză este medicina poporului chinez, sau așa cum în Germania există ”Folk Medicine”.

Aveți planuri mărețe. Vreți să lăsați oamenilor o moștenire sfântă, îndrăznesc să o numesc. Spuneți-mi mai multe despre Așezământul Medical Creștin pe care vreți să îl construiți aici la Marga.

Proiectul este format din 3 corpuri: policlinica, un plafar și un corp de cazare. Corpul de cazare este gândit să poată acomoda un număr de 40-50 pacienți; plus personalul administrativ: asistente, infirmiere, medici, bucătar etc. Am gândit proiectul astfel încât să fie un om la 2 bolnavi. Nu va fi un spital, ci un complex în care locuiești în cadru hotelier și te tratezi în regim policlinic, beneficiind de metodele noastre de tratament și de medicina spirituală, pe lângă tratamentele convenționale ale medicinii alopate. Existând acest tip de cazare vor putea beneficia de toate acestea nu doar localnicii ci și oamenii din toate zonele.

Ideea acestui Așezământ Medical Creștin a venit în timp ce eram ucenicul călugărului Mihai Neamțu. După ce am înțeles că noi oamenii nu suntem doar trup, ci și minte, și suflet. Ele au nevoie să fie tratate împreună astfel încât să se producă vindecarea.

Ce oameni excepționali ați întâlnit de-a lungul vieții? Oameni care v-au marcat existența și care v-au ajutat să fiți omul excepțional care sunteți astăzi?

Am avut șansa de la Dumnezeu să întâlnesc și să am ca mentori și profesori mulți oameni de excepție. În domeniul acupuncturii l-am avut pe doctorul Carol Quint care, deși acum câțiva ani a trecut la cele veșnice, este considerat unul dintre cei mai mari acupunctori din Europa. Am fost cu doctorul Quint în China, la spitalele de acupunctură din Shanghai și Beijing și nu am mai întâlnit un acupunctor mai valoros ca el, atât în ce privește teoria cât și practica acupuncturii. După părerea mea este, a fost și rămâne cel mai mare maestru al acupuncturii. Eu am fost ucenicul lui timp de 11 ani, am făcut o serie de cercetări împreună și am creat împreună Asociația Medicilor Acupunctori din Banat, care face parte din Asociația Română de Acupunctură a cărui președinte este domnul profesor dr. Dumitru Constantin Dulcan, o somitate în domeniul medical, științific, al psihologiei și parapsihologiei.

Al doilea om de o deosebită valoare și pe care îl îndrăgesc foarte mult este prof. dr. Sorin Cosma, care este foarte aproape de mine, el locuind in Caransebeș. Este, după părerea mea, un magnat al teologiei. Cu ajutorul dumnealui am realizat lucrarea de diplomă de la sfârșitul Facultății de Teologie care încearcă să aducă în lumină asemănările și deosebirile dintre spiritualitatea creștină și cultura chineză. Mergând în China de atâtea ori, am vizitat și eu templele budiste, confucioniste și m-am interest de religiile de acolo. Am găsit mai ales în textile antice, multe asemănări cu creștinismul, ba chiar am găsit și citate din Biblie. Lucrarea urmează să o public și să o extind probabil la o lucrare de doctorat care să cuprindă atât un doctorat în medicină cât și în teologie.

A treia persoană pe care vreau să o menționez – de fapt, încadrată în timp este a doua – este călugărul Mihai Neamțu de la Prilog, alături de care am învățat timp de 7 ani medicina plantelor și medicina spirituală. Timp de 7 ani, în fiecare lună, trei săptămâni le petreceam la policlinică făcând acupunctură, iar o săptămână o petreceam cu el. După revoluția din 1989 am renunțat la postul din policlinică și am făcut doar acupunctură la cabinetul meu privat. Aveam mulți pacienți cu boli grave cărora colegii mei medici nu le dădeau de capăt și mă consultam mereu cu călugărul Mihai despre cum îi puteam ajuta prin terapia cu plante pe care el o cunoștea atât de bine.

Când ați înființat Asociația Medical Creștină ”Izvorul Tămăduirii”? Și cum ați reușit să construiți ce este aici acum la Marga?

Asociația Medical Creștină ”Izvorul Tămăduirii” am fondat-o în anul 2000 și avea ca scop de activitate – în afară de tratamentele medicinei populare, homeopate sau acupuncturii, și educarea pacienților din punct de vedere medical, spiritual, al fitoterapiei și al medicinei complementare. Suntem câțiva membrii fondatori, eu, soția mea care este și ea medic pediatru și specialist în acupunctură, homeopatie și fitoterapie, fiul meu, tot medic, care a preluat cabinetul meu de acupunctură din Timișoara, fiica mea care este farmacist-șef, dar sunt și foarte mulți membrii care sunt ctitori ai acestui complex medical creștin, oameni care ne-au ajutat enorm de mult cu bani, cu ajutoare directe, cu serviciile lor, pentru a putea duce la bun sfârșit construcția Așezământului Medical Creștin.

Înainte de a începe criza din 2009 am avut printre pacienții mei persoane care aveau firme din domeniul construcțiilor dar și din alte domenii și care au făcut donații pentru construcția bisericii și a Așezământului Medical Creștin și al căror nume se găsește într-un registru special pus în Sfânta Masă în momentul în care s-a sfințit biserica și care vor fi pomeniți și aici și sus la Dumnezeu pentru totdeauna. Ajutor am primit și din străinătate, de la oameni care ne cunosc și știu ce vrem să facem aici.

În ce stadiu sunteți în prezent cu proiectul?

Cu bunăvoința primăriei de aici din Marga și a domnului primar de atunci Nicolae Mărgan, în anul 2000 am primit în concesiune pe 59 de ani 3 hectare și jumătate de teren pe care până acum am construit biserica, casa preotului și clopotnița. Planul Așezământului este făcut și proiectul este aprobat, însă de câțiva ani este blocat neavând fonduri pentru a ne apuca de ce mai este de făcut și anume policlinica, partea hotelieră și plafarul.

Care ar fi primul pas în momentul în care ați avea la dispoziție fondurile pentru a demara lucrările? Și ce ar urma după aceea?

Primul pas ar fi policlinica, unde oamenii să beneficieze de tratamente și de specialiști. Sunt doctori, colegi de diferite specialități – chiar și medici stomatologi – cu care am vorbit deja să vină să stea câte o zi pe săptămână și să consulte în policlinică. Deci un cabinet poate să funcționeze 5-6 zile pe săptămână pe mai multe specialități medicale. Policlinica nu prevede doar medicină populară ci cât mai multe specialități medicale. De asemenea, vreau să dotez cabinetele cu aparatură modernă, ecografe etc. plus să existe un cabinet de medicină de urgență. Chiar dacă suntem în vârf de munte lumea va auzi și va știi că aici este în permanență un medic și este foarte bine să fie așa.

După finalizarea policlinicii ar urma plafarul. Plantele trebuie adunate, uscate, procesate, pentru a putea face ceaiuri de care bolnavii să beneficieze cât stau aici. Sunt niște condiții speciale, foarte pretențioase, de selectare și curățire a plantelor. Toate ceaiurile vor fi făcute în funcție de patologia fiecărui bolnav, după rețetele călugărului Mihai Neamțu. Avem, ca să zic așa, binecuvântarea lui pentru a folosi aceste remedii din plante aici, în această policlinică. De la el am învățat că ceaiul, pentru a avea cât mai multe beneficii, se consumă în loc de apă.

Și apoi ar urma corpul hotelier cu bucătărie, sală de mese și corpul administrativ. Sunt multe de făcut.. și bani deloc.. Ceea ce este foarte important și face parte din idea de bază acestui Așezământ este ca bolnavii care vin să se trateze aici să stea o perioadă de 2-3 săptămâni și să se trateze cu acupunctură, sevă de mesteacăn, masaje terapeutice, cu băi de plante și cu medicina clasică dacă este cazul. Iar în afară de toate acestea să se facă rugăciuni pentru sănătatea lor, să participe la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, să se facă la fiecare cură un Sfânt Maslu, să se facă Spovedanie, Împărtășanie și rugăciuni de către mine sau alți preoți care vor mai fi aici.

Cum ați numi această medicină practicată aici, la clinica pe care doriți să o construiți?

Aș numi-o medicină Hristică, pentru că Iisus Hristos ne este model ca doctor al trupurilor și al sufletelor noastre. El este cel care tratează și vindecă atât trupul cât și sufletul, pentru că este Dumnezeu. Noi încercăm să facem după modelul Lui, să tratăm trupul cu metode cât mai naturale, sufletul să îl tratăm cu rugăciuni și în afară de asta să abordăm și partea energetică a corpului uman, care este undeva între trup și suflet. Fiind specialist în medicina tradițională chineză, cu atâtea deplasări și studii în China, pot spune că primul lucru care se dereglează la om este partea energetică, care poate fi bolnavă luni sau ani de zile, până ca boala să apară în trup. Totul trece prin psihicul nostru, există această psiho-somatizare de la conflictele noastre cu noi înșine, cu Dumnezeu și cu cei din jurul nostru.

Este fascinant cum dvs priviti omul holistic – din punct de vedere trupesc, spiritual, emoțional. Deși sunteți medic de medicină alopată, convențională, ați ajuns la o altfel de înțelegere a bolii și a omului, o înțelegere mai adâncă. Este prima dată când văd în cabinetul unui medic un tabel cu Noua Medicină Germană. Spuneți-mi mai mult despre cauzele bolilor.

Fiecare tip de boală are la origine un conflict spiritual sau psihogen. Cauzele interne ale tuturor bolilor sunt emoționale, șocurile noastre psihice duc mai apoi la boală. Moartea cuiva drag din familie, fiind un șoc, poate duce la boli, chiar până la cancer. Pierderea locului de muncă, a unei case, a unui teren, pe foarte mulți oameni îi poate duce până la cancer. Sigur, cancerul nu vine brusc, ci trece prin etape successive. În primul rând se dereglează psihicul, apoi are loc psihosomatizarea de care vorbeam înainte – ”soma” înseamnă „carne” – iar energeticul este undeva între ele.

Starea de sănătate în medicina clasică este definită a fi o stare de bine fizic, intelectual, social, la toate nivelele. Starea de sănătate în medicina energetică, în special în acupunctură, este starea de echilibru între părțile corpului și între organism și mediul exterior. Diagnosticul în medicina chineză se pune în principal după pulsul radial. Starea de boală în medicina energetică înseamnă dezechilibru. Ceea ce face acupunctura este să elimine dezechilibrele și să aducă organismul în stare de echilibru.

Este foarte greu să fim sănătoși când nu avem suficientă energie, când ne-am pierdut energia prin toate faptele noastre și avem deschiși ”robineții” prin care ni se scurge energia. Pentru că uităm că există igiena somnului, a vieții, a muncii, ne epuizăm în stres și ne pierdem energia – asta se întâmplă. Ceea ce avem nevoie este să închidem acești ”robineți”, să echilibrăm energia care a mai rămas și să aducem energie nouă. Energia telurică vine în organism doar prin alimentele pe care le mâncăm, prin ceaiuri și prin plante, care vin tot din pământ. Fitoterapia are rolul de a aduce o bază energetică, de a completa cu săruri, minerale, vitamine. În afară de a rezolva funcțiile organelor, fitoterapia vine să crească cantitatea de energie a organismului.

Apoi se poate face acupunctură. Doar atunci când există o bază energetică. Sunt situații în care nu am cum să lucrez ca medic acupunctor pentru că pacientul este prea slăbit energetic. Atunci încep cu alimentație, odihnă, ceaiuri, diete speciale, și atunci când cantitatea de energie crește atunci poate fi foarte utilă acupunctura. Apoi, superioară acestei stări energetice este starea psihică a omului.

Spuneai ceva de tabelul de pe perete cu Noua Medicină Germană. La ora actuală mulți cunosc – dar foarte puțini totuși – că a existat un medic extraordinar, un medic oncolog pe nume Ryke Geerd Hamer, care a pus la punct această metodă de tratament numită Noua Medicină Germană. Acest mare medic, psiholog și bun credincios – specialist în cancerologie – a descoperit că marile șocuri, marile conflicte, duc la cancer. Împreună cu alți medici din Europa a studiat cazurile a peste 11 mii de bolnavi de cancer și a constatat că la originea cancerului există la toți acest șoc psihogen, un conflict puternic. Și fiecare tip de conflict dă cancer într-o anumită parte a corpului.

Iată că după ce chinezii sunt de părere că bolile interne au cauze de origine emoțională, vine cineva în Europa care să confirme acest lucru. Mai mult decât atât, a fost demonstrat la computerul tomograf că pe creier apar niște puncte de ușoară necroză, cu niște cercuri în jurul lor, acestea fiind focarele care declanșează cancerul. Tragem concluzia din toate acestea că psihosomatizarea este adevărată și mă bucur că există și în România medici care practică Noua Medicină Germană cu succes, încercând să caute cauza psihologică a bolii și să o trateze prin metode de psihoterapie și alte metode alternative/complementare.

Și totuși, sunt toate aceste metode eficiente?

Medicina alopată, medicina complementară, cea energetică, psihoterapia, sunt eficiente până la un punct. De ce spun până la un punct? Pentru că deasupra tuturor este medicina spirituală, adică sufletul nostru. Cea mai pură formă de energie care este în noi este energia spirituală, energia Duhului Sfânt, prin care am fost creați ca oameni pe acest pământ.

Am concluzionat prin practică și prin studiile pe care le-am făcut, că atunci când faci medicină și la suflet cu metodele pe care le deții în religia ta – și noi, ortodocșii, avem Slavă Domnului, multe metode de tratament ale sufletului – totul merge foarte bine. Adică bolnavul se poate vindeca chiar și de cancere. Eu însumi am avut două cancere care s-au vindecat. Acum îl am și pe al treilea, dar nu mă sperie, nădăjduiesc în continuare că, cu ajutorul lui Dumnezeu voi trece și peste acesta.

Cred că este un subiect delicat pentru dvs. Vreți să îmi spuneți mai multe despre asta?

Am avut leucemie și m-am vindecat cu ceaiuri și rugăciuni. Apoi am avut în 2009 am avut cancer de căi hepato-biliare. Am fost o lună și jumătate în China și m-am tratat cu ajutorul medicinii tradiționale chineze și apoi am continuat tot cu plante și rugăciuni. În prezent am un carcinom bazo-celular de piele din cauza tratamentului pe care îl iau în urma trasplantului de inimă. Sunt niște medicamente ce duc la sensibilizarea pielii la razele ultraviolete și pe suprafața pielii expusă la lumină se pot face carcinoame sau melanoame. Dar mă tratez în continuare cu plante și rugăciuni și nădăjduiesc că Dumnezeu mă va ține în viață să mai fac ceva pe pământul ăsta.

Fiind pacient oncologic, în căutarea mea de a mă vindeca, am vorbit cu mulți medici. Marea majoritate a lor nu cred în aproape nici un alt tip de tratament complementar. Mai există medici care gândesc ca dumneavoastră?

Da, există. Eu însumi am convins colegi iar alții s-au convins singuri. Am colegi care au făcut facultatea de teologie, de exemplu dr Răzvan Ionescu din București care este și un acupunctor renumit. Mai am un coleg chirurg de chirurgie cardiovasculară care a făcut și teologia.  Apoi prof. doctor Ștefan Mindea din Constanța care este neurochirurg și preot. Și mai sunt și alții.

Mi s-a spus de multe ori în ultimul timp că tratamentele cu ceaiuri, tincturi sau alte tipuri de amestecuri de plante pot interfera cu tratamentele medicamentoase. Așa este? Și dacă da, ce poate face un bolnav? Unde să se ducă ca să beneficieze pe lângă tratamentele convenționale și de puterea a ce există în natură?

Există în întreaga lume clinici unde se practică și medicina alopată și terapia cu plante. Există în Germania, în Elveția, Austria, America, Rusia etc. Din păcate la noi în țară nu există așa ceva. Ar putea exista aici, la Marga, cu voia lui Dumnezeu. Dacă această clinică ar lua ființă ar aduce un mare beneficiu oamenilor din toată țara.

Ca să îți răspund la întrebare, este foarte important ca cei care recomandă tratamente cu plante să fie fitoterapeuți. Dacă sunt și medici, cu atât mai bine. Este foarte important să fii pregătt în domeniu, pentru că există plante care au contraindicații, de exemplu sunătoarea sau spânzul.

Ce ați recomanda oamenilor, medicina clasică, alopată, sau medicina complementară?

Medicina universitară este pe primul loc și trebuie să recunoaștem asta, că suntem medici. Ceea ce cred eu că este foarte important însă, este să nu închidem ochii la lucrurile care se întâmplă în urma tratamentelor cu plante sau cu produse apicole și care au un efect excep               țional asupra bolilor. Există spre exemplu specializarea apifitoterapie sau apiterapie, care există doar la noi în țară. Unul din colegii mei, dr. Eugen Ștefan, care este lector al Ministerului Sănătății, predă cursuri de apifitoterapie și practică și medicina ayurvedică. A stat 7 ani în India, a făcut studii acolo, vorbește limba sanscrită și este președintele Societății Europene de Apifitoterapie.

La noi în țară dreptul de a practica acupunctura și homeopatia îl au doar medicii. De asemenea acupunctura pot practica și medicii stomatologi. Farmaciștii pot practica și ei homeopatia și fitoterapia după ce și-au luat dreptul de practică de la Ministerul Sănătății. Se fac cursuri de specializare de 3 ani în aceste domenii ale medicinei complementare. Cu lucrare de diplomă și tot tacâmul. Iată că noi stăm bine la capitolul medicină complementară față de alte țări.

În România însă nu există un centru care să îmbine medicina clasică cu ce complementară și cu medicina spirituală. Există necesitatea unui astfel de complex, ca cel pe care vrem să îl construim aici, la Marga. Un centru unde sub același acoperiș, să se poată folosi atât remediile clasice cât și cele complementare. Un complex medical profesional, coordonat de medici, specialiști în diferite domenii, care să poată monitoriza cu atenție starea pacienților. Spre exemplu un pacient hipertensiv care are de luat medicamente cu pumnul trebuie să fie urmărit în timp ce urmează o cură cu ceaiuri sau alte preparate din plante, ca să nu existe afecte nedorite.

Părinte, cine vă poate ajuta să continuați proiectul și să demarați construcția policlinicii, care, din câte am înțeles, este primul pas necesar ca Așezământului Medical Creștin Izvorul Tămăduirii” să prindă contur?

Oricine poate să contribuie cu donații în contul Asociației. Persoane fizice, firme, Guvernul României, biserica ortodoxă, oamenii de bună credință care văd, ca și mine, necesitatea existenței acestui centru.

Nădăjduim că articolul va sensibiliza pe cei ce pot să ne sprijine în orice fel spre finalizarea proiectului. Dumnezeu și Maica Domnului ”Izvorul Tămăduirii” să Binecuvinteze România și toți românii de pretutindeni!

Donațiile se pot face în contul Asociației Medical Creștine ”Izvorul Tămăduirii” RO97RNCB0249049286030001 deschis la Banca Comercială Română

 

Doamne ajută!

 

Interviu realizat de Gabriela Hobeanu

www.gabrielahobeanu.ro

Articole asemănătoare

Necrolog

Postat de - 12 august, 2020 0
FacebookTwitterPărintele arhimandrit Laurențiu Popa a trecut la Domnul. A fost stareț al Mănăstirii Stănișoara timp de 33 de ani. Mai…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *