Români cu care ne mândrim

614 0

Români cu care ne mândrim: Românca Ana Caraiani a câștigat două medalii de aur la Olimpiada Internațională de Matematică și predă colegiu prestigios din Marea Britanie

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport, se arată într-un reportaj Gândul.ro, preluat de Romanian Global News.

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Medaliată de două ori cu aur și o dată cu argint la Olimpiada Internațională de Matematică, Ana Caraiani este una dintre cele mai luminate minți românești care face cinste țării noastre peste Ocean și Marea Britanie. În plus, Caraiani este și singura femeie care a câștigat, de două ori, prestigiosul concurs nord-american Putnam.

Potrivit edupedu.ro, matematiciana din România a absolvit cu Summa cum Laudae Universitatea Princeton, și-a făcut doctoratul la Harvard, iar în prezent este profesor la Imperial College London.
În plus, românca a primit și premiul Societății Europene de Matematică, distincție care se acordă o dată la patru ani, cu ocazia Congresului European de Matematică, pentru rezultate majore în cercetarea matematică, exclusiv unor cercetători cu origini europene, care nu au împlinit încă 35 de ani.
Dacă momentan ocupă un post de profesor la Imperial College London, aceasta ocupat și mai multe poziții instituții de învățământ celebre din Statele Unite, cum sunt University of Chicago, Princeton University și University of Bonn.

Unii profesori care au încercat s-o descurajeze

Valoarea Anei Caraiani a început să fie recunoscută pe plan interațional încă de acum mai bine de zece ani. De exemplu, în 2007, Asociația pentru Femei în Matematică (Association for Women in Mathematics) i-a acordat româncei premiul Alice T. Schafer pentru excelență în matematică. Î
În plus, conform Societății Europene de Matematică, tânăra româncă este unul dintre câștigătorii Whitehead Prize a London Mathematical Society.
Într-un interviu acordat HotNews.ro în 2014, Caraiani a dezvăluit că, pe când era la liceu, câțiva profesori români au încercat să o decurajeze, aspect care ar fi putut avea urmări extrem de grave vizavi de viitorul ei.

“Dacă așa ceva i se întâmplă unei alte fete, să știe că nu este singură și că nu este vina ei. Din fericire, atitudinea mea a fost întotdeauna: Nu crezi că pot reuși asta? Privește-mă!”, a declarat Ana Caraiani pentru sursa citată.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *