Robert Achim – candidat PLUS la Primăria Călimănești!

1729 0

În anul 2005, între Orașul Călimănești și CET Govora a fost încheiat contractul de concesiune nr. 7974/27.07.2005, prin care s-a delegat gestiunea serviciului public de alimentare cu energie termică şi apă caldă de consum din orașul Călimănești, pentru o perioadă de 25 de ani.

Contractul, deși este unul în defavoarea orașului, nu a fost reziliat până în prezent, indiferent cine a condus Primăria Călimănești (primari și consilieri locali), astfel încât timp de 15 ani s-au virat bani către CET Govora.

Practic, CET Govora a folosit și încă folosește resursele orașului (de apă termală), este și plătit pentru aceasta, de primărie și de către cetățenii care beneficiază de încălzire și apă caldă în sistem centralizat.

De exemplu, numai în anul 2018, Primăria Călimănești a avut de achitat către CET Govora suma de 286.459,95 Lei din care suma de 248.332,63 lei, reprezentând subvenție și suma de 38.127,32 lei, reprezentând contravaloare energie termică furnizată primăriei.

În condițiile în care orașul Călimănești, spre deosebire de majoritatea localităților din țară, are resurse de apă termală, ar fi trebuit să se asigure direct furnizarea energiei termice și apei calde, nu prin concesionarea serviciului.

Apa termală reprezintă o sursă foarte ieftină și inepuizabilă, pentru asigurarea încălzirii oricăror tipuri de clădiri – locuințe, hoteluri și chiar sere/solarii.

Între cheltuielile suportate de locuitori în prezent (pentru lemne sau gaz) și sumele ce ar fi de achitat în cazul folosirii apei termale sunt diferențe semnificative, sume de bani ce ar rămâne în buzunarul oamenilor (fiecare persoană poate face un calcul sumar, în funcție de suprafața locuinței, dar se pot economisi până la câteva mii de lei pe locuință).

Primăria ar fi putut accesa fonduri europene pentru a asigura extinderea rețelei de termoficare și furnizarea energiei termice pe bază de apă termală, către toți locuitorii din Călimănești, Seaca, Jiblea Nouă, Jiblea Veche, Păușa.

Investiții prin care să fie forate noi surse de apă termală și extinderea rețelei de termoficare, prin care să se asigure condiții mai bune de viață pentru locuitori se pot face pe fonduri europene, prin programul Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020), Axa prioritară 6 – Promovarea energiei curate şi eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, Obiectivul specific 6.1 – Creşterea producției de energie din resurse regenerabile mai puțin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal), sectorul producție şi Codul Apel: POIM/119/6/1/Apel de proiecte pentru sprijinirea investițiilor în capacități de producere energie electrică şi/sau termică din biomasă/biogaz şi energie geotermală.

Poate incapacitate, nepăsare sau rea voință,.. și nu în ultimul rând faptul că aleșii locali sunt conștienți că dacă „mișcă ceva” în preajma alegerilor și fac promisiuni (proiecte, hotărâri de Consiliu Local), majoritatea neonorate, așa cum s-a întâmplat până în prezent, succesul este garantat.

Iar interesul față de locuitori al actualei administrații publice (primărie și Consiliul Local) se analizează după fapte și nu după vorbe.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *