Tinerii sunt tineri ACUM !

886 0

Și tot la timpul prezent sunt deja activi și implicați în comunitate. De aceea politicile de tineret trebuie să fie despre nevoile lor actuale, să fie realizate nu doar pentru, dar mai ales împreună cu tinerii.

Deși România are documente de politică publică pentru tineret (lege și strategie națională dedicate), deși au fost făcute cu bune intenții, acestea sunt cvasinecunoscute, neasumate politic și răspund prea puțin motivațiilor și nevoilor actuale ale tinerilor.

Viziunea PLUS

O Românie cu și pentru tineri ACUM în care aceștia sunt implicați și susținuți să își împlinească aspirațiile aici, pentru a fi arhitecții propriilor lor vieți.

În acest sens, ne propunem realizarea unui ecosistem de tineret, ce are în centrul preocupărilor sale nevoile generațiilor actuale și viitoare de tineri, prin care aceștia să fie atât beneficiari ai oportunităților oferite, cât și agenți de transformare și co-creatori ai viitorului societății.

Care este abordarea PLUS?

  • Sprijinirea tinerilor prin oferirea în mod gratuit de spații de întâlnire și de lucru, finanțare de echipamente, expoziții, competiții, acces la formare.
    • Cum facem asta?
      • Administrația municipală poate asigura cadrul și infrastructura pentru a organiza astfel de centre ce permit tinerilor accesul gratuit la infrastructura necesară pentru a realiza proiecte, sprijinite chiar prin module de finanțare/ promovare;

De asemenea la nivel municipal se pot organiza competiții județene pentru tinerii din diverse regiuni, sporind astfel descoprirea unei resurse inestimabile – tineri cu potențial intelectual, respectiv artistic ridicat care pot fi sprijiniți în dezvoltarea lor pe viitor.

  • Susținerea dialogului dintre generații.
  • Natura umană implică transformări de-a lungul maturizării, adesea ruptura dintre generații fiind cauzată de un mare minus – lipsa comunicării.
  • Tinerii născuți în era digitală nu știu să comunice cu generațiile mai vârstnice, iar acestea din urmă se simt, deopotrivă, depășite.
  • Proiecte de schimb de bune practici între tinerii români din țară și din diaspora în special în domenii precum cultura și arta, educație și învățare nonformală, implicare civică, sport și recreere etc.
  • Încurajarea exprimării tinerilor în fața părinților, profesorilor, angajatorilor, consilierilor, reprezentanților politici etc.
  • Promovarea tinerilor ca lideri de opinie, la nivel local și național.
    • Un bun exemplu de practică este Asociația Română de Dezbateri Oratorie și Retorică (ARDOR).
  • Consultarea și implicarea tinerilor și a organizațiilor de tineret în procesul decizional, precum și în implementarea politicilor, strategiilor, programelor, proiectelor și inițiativelor care îi vizează la nivel național sau local.
  • Activarea și susținerea consiliilor consultative de tineret, dar și prin alte forme de consultare și implicare relevante pentru tineri (de exemplu, consilii ale elevilor sau consilii studențești).

Chiar dacă sunt generale, obiectivele PLUS sunt în interdependență pe domenii.

Insistăm pe segmentul de suport și dezvoltare a acestui pilon vital – Tinerii, care este în strânsă conexiune cu Educația + Economie și Antreprenoriat + Social.

Dacă nu există o abordare globală care să satisfacă necesitățile tinerilor de ACUM, ce vor previziona cum vor fi adulții de mâine, toate măsurile luate izolat de câte o școală într-o localitate sau un concurs într-un oraș vor fi lipsite de rezultate.

De aceea, este absolut necesar ca administrația publică locală și centrală să acorde un loc binemeritat în strategiile de dezvoltare acestui segment – Tinerii.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *