Analia Selis, Interbelic Simfonic, la Filarmonica “Ion Dumitrescu”

897 0

Solista Analia Selis

Născută în Argentina, patria tangoului, Analia a studiat muzică la San Miguel de Tucumán Music University (Argentina) şi la Longy School of Music (Boston, USA). Ajunsă în România, a devenit foarte cunoscută în peisajul muzicii comerciale autohtone.

De cațiva ani îşi dedică pasiunea şi energia tangoului, muzica autentică argentiniană. A colaborat cu orcheste şi dirijori importanţi din ţară şi din străinătate. Proiectele de mare succes “Vă place tango?”, “Tango Simfonic”, “ArgenTango”, “Piazzolla Simfonic”, sunt dovada clară că tangoul a devenit exprimarea cea mai autentică artistei.

“Iubirea şi respectul meu pentru România se materializează prin acest proiect şi este cadoul pe care vreau să îl ofer ţării şi oamenilor care m-au adoptat. Dorința mea este ca publicul să plece acasă cu mai multă iubire şi respect pentru cultura, istoria muzicală românească. Am selectat cele mai cunoscute şi frumoase tangouri din perioada interbelică, compuse de: Jean Moscopol, Gherase Dendrino, Ionel Fernic, Ion Vasilescu şi cântate de personalităţi celebre în muzica şi cultura românească precum Maria Tanase, puse în valoare prin aranjamente pentru orchestră, pian şi voce. Tangoul interbelic românesc este un tango cu texte, poveşti şi linii melodice puternice, dar tangoul european este, în general, mai blând ca şi caracter. Tangoul interbelic românesc, prin aranjamentele scrise de Julian Caeiro, este pus în valoare în toată splendoarea sa, şi sună aşa cum ar fi sunat dacă ar fi fost compus în Argentina, ţara originii acestui stil muzical atât de indrăgit.” Analia Selis

Avem placerea sa ne reîntâlnim  și să dialogăm cu Analia Selis, la început de primăvară , cu ocazia evenimentului “Interbelic Simfonic”. Am primit de asemenea invitația de a participa cu ocazia Zilei Femeii la acest  spectacol deosebit, adevărat balsam pentru suflet.

 

Cum v-a venit ideea de a realiza un proiect de tango românesc?

Ideea de a face un proiect cu tango românesc s-a născut într-un mod natural. Eu am început să cânt tango în anul 2014. De la primul proiect   mi-am dorit să aduc publicului un pic de tango românesc iar de atunci și până acum, în tot drumul meu de cântăreață de tango, am adus publicului un pic de tango românesc. Din reacția publicului dar și datorită marelui respect pentru România, respect care crește de-a lungul timpului, în anul 2019 mi-a venit ideea de a face un proiect de tango românesc.

 

Din câte am ințeles  lansarea acestui minunat proiect se va desfășura chiar la Râmnicu Vâlcea, în acest an.

Eu am crezut  și sperat că proiectul va fi pentru anul 2020 dar pandemia  a oprit nașterea lui atunci. Ulterior, în anul 2021, toți argentinienii am sărbătorit un eveniment foarte important, cei 100 de ani de la nașterea lui Astor Piazzolla. Aveam un proiect pregătit pentru acel an, proiectul „Piazzolla Simfonic”. Având în vedere că nu puteam sa particip la filramonici cu doua proiecte simfonice în paralel am hotarat să mai întârzii cu proiectul de tango românesc. Anul trecut am prezentat peste tot proiectul „Piazzolla simfonic”. Am ajuns la Râmnicu Vâlcea exact acum un an. Succesul a fost atât de mare încat am rămas cu ideea de a mă întoarce cu siguranță la Râmnicu Vâlcea. Aici  se întâmplă sa fie lansarea proiectului și ceea ce mă bucură mult, să se petreacă  în luna martie,  primăvara, de Mărțișor, cu ocazia  Zilei  Femeii.

 

Cum ați lucrat, cu cine ați colaborat  la  acest proiect deosebit?

 Munca pentru acest proiect a început în anul 2019 când am început să ascult tango interbelic, să caut piese puternice, cunoscute, iubite. Am vorbit cu Julian Caeiro (pianist ,compozitor și aranjor de tango argentinian) care a acceptat provocarea. Julian locuiește la Buenos Aires dar am  reușit să conlucrăm, să colaborăm. Eu îi trimiteam piesa, în inregistrarea care mie îmi plăcea (cele vechi, cele originale îmi plac cel mai mult), cu textul pe româneste tradus cuvânt cu cuvânt în spaniolă, ca să înțeleagă despre ce vorbește  în piesă. Și ne-am pus de comun acord să facă aranjamentele în stil de tango argentinian, să fie diferite, să fie pe stilul nostru, pentru că numai așa pot să îl pun în valoare. Tangoul românesc, ca și cel european este mai blând ca și caracter și eu voiam ca piesele să sune așa cum ar fi sunat dacă ar fi fost compuse în Argentina.

 

Ce a contat cel mai mult în alegerea repertoriului?

A contat în primul rând textul. Îmi place să cânt piese care au un mesaj de spus, o poveste bine scrisă în cuvinte sau în cazul melodiilor mai ușoare, acestea  să aibă un text draguț, șmecher, cochet. Eu cred ferm în arta pe care o fac și cred că ,mai presus decât o voce extrem de bine dezvoltată tehnic, este mai important  să ascultăm un cantăreț expresiv.  Acolo este artă, pentru ca noi cântăm cuvinte. Mă fascinează ideea de a ajunge la publicul românesc pe limba lor. Mă fascinează de asemenea ideea ca pubicul să aibă aceeași experiență pe care am avut-o eu atunci cand      mi-am dat seama că textele tangourilor  românești de multe ori nu au fost puse în valoare ca  textele pe care le-am simțit mult mai puternic și adânc în aranjamentele scrise de Julian Caeiro.

Apoi bineînțeles că mă interesa să fie piese iubite, îndrăgite de publicul românesc, unele fiind chiar foarte cunoscute.

 

Ne puteți transmite o invitație,  un mesaj pentru publicul din Râmnicu Vâlcea?

Cred ferm că o stare sufletească bună și colectivă poate ajuta ca toate lucrurile rele ce se întâmplă în jurul nostru să dispară. Să ne conectăm cu valorile adevărate, să le conștientizăm, să conștientizăm iubirea din noi și dorința de pace.

Iubitori de muzică buna din Râmnicu Vălcea, vă așteptăm cu mult drag luni, la ora 19:00, în Sala Filarmonicii  „Ion Dumitrescu” unde voi cânta cu orchestra Filarmonicii  și  alături de dragul meu prieten, dirijorul Tiberiu Oprea!

 

Curierul de Râmnic  vă mulțumește, noi toți vă mulțumim mult pentru invitație și vă așteptăm să reveniți  cu noi proiecte , cu evenimente de excepție pentru încântarea publicului iubitor de frumos!

 

Evenimentul va avea loc  luni, 7 Martie 2022, la ora 19:00, în Sala Lahovari a Filarmonicii  „Ion Dumitrescu”.

 Corina Enache

Articole asemănătoare

“COCOȘI”

Postat de - 16 aprilie, 2021 0
FacebookTwitterÎn calitatea sa de gazdă, Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”, în parteneriat cu  Uniunea Artiștilor Plastici din România, cu Fundația/Editura Noul…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *