Interesant, la Biblioteca Județeană:”Informare versus dezinformare: capcane ale lumii digitale”

881 0

Joi, 7 aprilie 2022, Biblioteca Județeană Antim ivireanu va ogăzdui un eveniment deosebit de interesant, mai ales în actualul climat geo-politic, intitulat:”Informare versus dezinformare: capcane ale lumii digitale”. Acesta va începe de la ora 10.00, va fi online și este în organizarea EUROPE DIRECT Vâlcea, instituție ce funcționează chiar în cadrul Bibliotecii Județene.  

Invitat este Ciprian Cucu,  expert în educație media și combaterea dezinformării, lector Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Am spicuit din ideile vorbitorului: 

”Narațiunile care vin din Rusia sunt centrate pe viziunea în care Ucraina este fiica rătăcită, momită de occidentali cu McDonald’s și Coca-Cola, dar care ar fi timpul să se întoarcă în sânul familiei. Putin vrea să credem că populația din Ucraina este ținută ostatică de o elită nazistă, pregătită să facă orice pentru a-și apăra afacerile cu străinii – să folosească scuturi umane, să-și bombardeze propriile orașe, să-i extermine pe cei care nu acceptă dominația occidentală.

Toate aceste idei apar continuu în presa din Rusia și sunt parțial preluate și în propaganda prorusă din alte țări, alimentând metanarațiunea (metanarrative) „eliberatorului”. Tonul și laitmotivele folosite încearcă să facă o paralelă cu lupta împotriva naziștilor din „Marele Război pentru Apărarea Patriei”, așa cum e cunoscut cel de-al Doilea Război Mondial în Rusia (în special pentru a masca implicarea URSS în pornirea războiului).

Insistența de a evita cuvinte precum „invazie” sau „război” și înlocuirea lor cu „operațiune militară specială” sunt menite să susțină această metanarațiune, iar seriozitatea cu care este tratată se vede și din faptul că, sub noua legislație anti fake-news, cei care folosesc termenii interziși riscă până la 15 ani de închisoare. ”

Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *