Inspirată de Van Damme, vrea să-și apere titlul mondial la kempo

397 0

Karina Mihuța spune o rugăciune înaintea fiecărei lupte. Ea face parte din lotul României prezent la competiția care începe miercuri în Portugalia

Aflată pe ultimii metri ai pregătirilor pentru apărarea titlului la Campionatul Mondial de Kempo, Karina Mihuța este doar una dintre sportivele românce care vor să scrie istorie la competiția din Portugalia.

Frumoasa luptătoare s-a îndrăgostit iremediabil de artele marțiale datorită filmelor cu Jean-Claude Van Damme pe care le vedea când era copil.

”De când eram mică eram pasionată de filmele cu lupte și tata s-a gândit să mă dea la un sport, în special pentru autoapărare. Kempo practic de aproximativ 3 ani și jumătate, dar artele marțiale de 8 ani. Încă de la primul antrenament m-a atras și am decis să continui. Van Damme era preferatul meu. Am încercat să-l copiez când eram mai mică, dar mișcările lui sunt doar de film. Apoi am renunțat, să nu mă accidentez” – Karina Mihuța, campioană mondială kempo, participantă la Campionatul Mondial din Portugalia.

Campioană mondială și europeană, Karina are în părinți principalii susținători. Deși fiica ei e cea mai bună din lume, mama sa tot nu poate urmări live meciurile, din pricina emoțiilor.

„La Mondiale, mama nu s-a putut uita la meciuri din cauza emoțiilor. La fel și bunica. Tata nu are treabă, se uită mereu. E foarte implicat. De obicei când aveam concurs la noi în Oradea venea și tot timpul îi auzeam sfaturile” – Karina Mihuța, campioană mondială kempo, participantă la Campionatul Mondial din Portugalia.

Băieții nu se tem de ea

Elevă în clasa a zecea, Karina spune că toți colegii și profesorii o susțin și o apreciază. Iar băieții știu că nu e bine să o supere.

”Colegii și profesorii mei mă apreciază foarte mult și mă susțin, fiindcă la noi sunt cam singura care face sport. Băieții nu au teamă de mine, s-au obișnuit cu mine, că dacă nu mă enervează sunt pașnică. Numai în sala de antrenament avem voie să ne luptăm, în afară nu. Dar le mai zic: <<vezi dacă nu mă lași o să vezi tu>>” – Karina Mihuța, campioană mondială kempo, participantă la Campionatul Mondial din Portugalia.

Una dintre principalele speranțe la cucerirea unui nou aur la Mondiale, Karina recunoaște că nu intră în concurs fără a face o rugăciune.

„Da, fac rugăciune înainte întotdeauna. Și seara înainte de concurs, tot timpul. Fac rugăciune și spun Doamne ajută” – Karina Mihuța, campioană mondială kempo, participantă la Campionatul Mondial din Portugalia.

CS Crișul Oradea, o fabrică de campioni în kempo

Antrenorul ei de la CS Crișul Oradea, Romeo Tulkoș, are numai cuvinte de laudă despre sportiva pe care o antrenează încă din primii ani ai carierei ei.

”Cu Karina pot să lucrez extraordinar de bine pentru că e o sportivă care mă ascultă tot timpul, când intră în ring ascultă ce îi spun, face ce îi spun și rezultatele se văd de ani de zile” – Romeo Tulkoș, antrenor kempo CS Crișul Oradea.

Antrenor de 15 ani, Romeo Tulkoș scoate la CS Crișul Oradea medaliați mondiali și europeni pe bandă rulantă la kempo, Karina fiind doar una dintre sportivele care au cucerit aurul la competițiile importante.

„Sunt antrenor din 1998. Visul meu a fost să devin arbitru, ceea ce reușit în 1997. Ăsta era visul meu, dar printr-o conjunctură am ajuns să antrenez. Anii și-au spus cuvântul, experiența, competițiile externe la care am participat m-au ajutat foarte mult să reușesc să ridic nivelul sportivilor. Momentan, Karina e campioană mondială, dar îi mai am pe David Sferle de la seniori, care e vicecampion mondial și dublu campion european, pe Răzvan Daniel Cotuț, care a câștigat bronz la Mondiale anul trecut și e, la rândul lui, campion european. De asemenea, Denisa Andrada Cotuț, care e și instructor, dar și sportivă, cucerind anul trecut două titluri europene și medalie de bronz la Campionatele Mondiale” – Romeo Tulkoș, antrenor kempo CS Crișul Oradea.

Campionatele Mondiale de Kempo au loc în perioada 26-30 aprilie, în Portugalia

Programate în perioada 26-30 aprilie, la Caldas da Rainha, în Portugalia, Campionatele Mondiale de Kempo IKF vor strânge laolaltă mii de luptători valoroși din întreaga lume, iar organizarea se ridică la nivelul unor adevărate Jocuri Olimpice, după cum recunoaște președintele Federației Române de Kempo, Amatto Zaharia.

”Sunt 61 de țări înscrise în concurs și aproape 3.000 de sportivi. Inițial se vorbea de 14 suprafețe de concurs, dar se pune serios problema să se mărească numărul acestora la 20. E un campionat imens, cu o participare uriașă, pe care putem să-l comparăm cu Jocurile Olimpice din toate punctele de vedere, atât al valorii sportivilor, cât și al organizării” – Amatto Zaharia, președintele Federației Române de Kempo.

Iar faptul că sportivii români se numără an de an printre protagoniștii unor asemenea competiții cu mii se participanți, este doar o dovadă în plus a valorii școlii românești de kempo.

„Federația Română de Kempo participă la campionate extrem de puternice și pe mine mă bucură ori de câte ori un român urcă pe podium, pentru că înseamnă că el a muncit extrem de mult să ajungă acolo, dar și ca să treacă de toți reprezentanții acelor țări foarte puternice aflate pe tabloul lui de concurs pentru a ajunge pe podium. Să știți că nu este deloc ușor să ajungi campion sau medaliat mondial sau european. Dacă nu ai cel puțin 4-5 zile pe săptămână cu câte două antrenamente, e dificil. Și, bineînțeles, mulți ani de pregătire. Avem sportivi în lotul național care sunt la noi de la vârsta de 6 ani” – Amatto Zaharia, președintele Federației Române de Kempo.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *