Agenda Culturală Vâlcea 2023 AGENDA CULTURALĂ VÂLCEANĂ IULIE 2023

1958 0

iunie – 30 august

Muzeul Satului Vâlcean – Bujoreni

Expoziția temporară „O poveste, un obiect: cămașa cu altiță din colecția Muzeului Satului Vâlcean”.

Organizator:

  • Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea.

 

iunie – 31 iulie

Muzeul de Istorie Râmnicu Vâlcea

Expoziția „Noi descoperiri arheologice din județul Vâlcea”.

Organizator:

  • Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea.

 

iunie – 26 iulie

Galeria „Artex” Râmnicu Vâlcea

Expoziție personală de pictură a artistului Florin Mocanu.

Galeria „Cozia” Pasaj 1

Expoziția proiectului „La pas prin atelierele UAP”, realizat în parteneriat cu Asociația „Nucleu 0000”, proiect finanțat de AFCN.

Programul „La pas prin atelierele UAP din România 2023” include expoziții, dezbateri și circuite ghidate de profesioniști din industriile creative în clădirile Uniunii Artiștilor Plastici din București, Râmnicu Vâlcea, Arad și Timișoara. Zeci de artiști excepționali deschid porți către universul lor creativ: Atelierul.

Pe 1 iulie, publicul este invitat într-o fostă centrală termică din Vâlcea, reconvertită în cartier creativ (Centrala Termică și Coș de Fum, din spatele Școlii Gimnaziale Nr. 5, strada Tudor Vladimirescu, nr.27B, Râmnicu Vâlcea), pentru a vizita atelierele artiștilor participanți.

Galeria „Cozia” Pasaj 2

„Geometrii 4”, expoziție de artă contemporană, curatoriată de artiștii Ramona Șlug și Mihai Chițu.

Organizator:

  • Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea.

 

30 iunie – 2 iulie

Platoul Fețeni Râmnicu Vâlcea

Festivalul „Ride the Vibe”, ediția a III-a.

„Ride the Vibe”, evenimentul anual care reunește motorheads din întreaga lume este o oportunitate pentru toți motocicliștii de a veni în județul nostru și de a se bucura de cel mai important eveniment din România.

Acest eveniment, susținut de sponsori locali și de Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, este destinat atât pentru pasionații de vehicule cu două roți, cât și pentru iubitorii de muzică.

„Ride the Vibe” este un amestec unic de pasiune pentru motociclete și muzică rock, promițând o experiență de neuitat pentru toți participanții.

Anul acesta, festivalul va reuni pe scenă o serie de trupe și artiști talentați care vor crea un „vibe de festival” memorabil: Antract, Civic Rebels, Myst, Fără Vise, Rana, DJ Nif, Ganja.

Organizatori:

Sponsor oficial:

·         BIKER FUN SHOP.

 

iulie – în fiecare zi de marți și joi

Orele 17,00 – 19,00: Sala Consiliului Județean Vâlcea

Atelier artistic al Fanfarei județene „Constantin Brâncoveanu”.

Organizator:

  • Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea.

 

iulie – în fiecare zi de vineri                

Orele 14,00 – 16,00: Sala Consiliului Județean Vâlcea

Atelier artistic al Ansamblului de dansuri populare „Rapsodia Vâlceană”.

Organizator:

  • Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea.

 

iulie

Secția „Împrumut Carte pentru Copii”, Secția „Împrumut Carte pentru Adulți”, Sala de Lectură și Secția Carte în Limbi Străine ale Bibliotecii Județene Vâlcea

Scriitorii săptămânii – expoziții de carte.

Organizator:

  • Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.

 

1 iulie

Ora 19,00: Sala Lahovari Râmnicu Vâlcea

„Divertisment Simfonic Estival” – Orchestra simfonică a filarmonicii.

Dirijor: Daniel Manasi

Organizator:

  • Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea.

 

2 iulie

Baza Sportivă Valea Bălcească, comuna Nicolae Bălcescu

Ziua comunei Nicolae Bălcescu.

Ora 11,45: Program artistic al tinerelor talente locale și județene.

Ora 12,30: Festivitatea de deschidere.

Ora 13,00: Program de muzică ușoară și populară cu Vlăduța Lupău, Dany de la Vâlcea și formația Live, Mari Stan, Olguța Berbec și Romică Ilie.

Moderator: Mădălina Mitu.

Organizator:

  • Primăria comunei Nicolae Bălcescu și Consiliul Local.

5 – 15 iulie      

Live Music Summer Camp Brezoi

„Hippie Camp”, ediția I.

Hippie Camp – un nou proiect, prin care artişti consacrați susțin zilnic, timp de 11 zile, nu doar concerte, ci și ateliere practice prin care dau mai departe din măiestria lor, tinerilor artiști aspiranți din comunitate.

În fiecare zi vor avea loc câte două concerte, care se derulează seara, ȋntre orele 20,00-23,00, cu intrare liberă. Printre artiștii/trupele participante se numără: Fără Zahăr, Radu Almășan, Coma, Omul cu șobolani, Luna Amară, Verii Grimm, White Mahala, Mike Godoroja, Mihai Pocorschi.

În fiecare zi, ȋntre orele 11,00-14,00, vor avea loc ateliere de educație muzicală, de tehnică instrumentală, taine din culisele industriei muzicale, modalități de construire a unei cariere ȋn muzică, bune practici de etică și verticalitate în industria muzicală.
Organizatori:

  • Asociația Mentor Rock;
  • Aby Stage Events;
  • Primăria oraşului Brezoi.

 

5 iulie

Ora 10,00: Online

Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 13.

Conform Ordinului Ministrului Culturii nr. 3183/27.07.2022, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 13 are în componenţă judeţele Argeș, Dâmbovița, Teleorman și Vâlcea. Comisia zonală a monumentelor istorice are ca atribuţii fundamentarea şi propunerea elementelor specifice strategiei regionale privind protejarea monumentelor istorice, analize şi propuneri clasări şi declasări de monumente, propunere avize pentru lucrări la monumente istorice şi zone protejate. Preşedintele Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 13 este inginer constructor Ana-Maria Marinescu.

Organizator:

  • Direcția Județeană pentru Cultură Argeș.

 

5 iulie

Ora 14,00: Muzeul de Artă Râmnicu Vâlcea

Expoziția de artă plastică „Grupul din Sud”.

Organizator:

  • Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea.

Partener:

  • Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea.

 

6 iulie

Râmnicu Vâlcea

Expoziție de artă vizuală „Cu drag, din Gorj”.

Organizator:

  • Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea.

Partener:

  • Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale

 

6 iulie

Ora 10,00: Căminul Cultural Rotărăști, comuna Nicolae Bălcescu

Simpozionul „Tradițiile neamului românesc în context european”, ediția a XI-a.

 

Organizator:

  • Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”.

Parteneri:

  • Serviciul Județean Vâlcea al Arhivelor Naționale;
  • Direcția Județeană pentru Cultură Vâlcea;
  • Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea;
  • Primăria comunei Nicolae Bălcescu.

 

7 iulie

Călimănești

Cupa „Cozia Mountain Run” (circuit, alergare), etapa interjudețeană.

Organizator:

  • Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Vâlcea.

 

8 iulie

Sfântul Mucenic Procopie cel Mare

Sfântul Procopie cel Mare a trăit la sfârşitul secolului III – începutul secolului IV, în cetatea Schitopolis (astăzi, Beit She’an, Israel) din provincia romană Asia Minor. A pătimit şi a fost martirizat în timpul marii persecuţii împotriva creştinilor, ordonată de împăratul Diocleţian, fiind executat în Cezareea Palestinei, la 7 iulie 303. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face la 8 iulie.

Sfântul Procopie s-a născut în cetatea Elia (Ierusalim). Tatăl său era un binecredincios, care mărturisea pe Hristos, numele său de creştin fiind Hristofor. Mama sa, Teodosia, nu era însă credincioasă, ea fiind slujitoare a idolilor. Părinții Sf. Procopie i-au pus iniţial numele Neania.

La scurtă vreme, după naşterea lui Neania, tatăl său, Hristofor, s-a dus către Domnul cu sfârşit mucenicesc. Teodosia, rămânând văduvă, l-a crescut pe Neania în păgânătatea elinească şi l-a învăţat închinarea către idoli, a căror slujitoare era şi ea. Mai mult, copilul dovedindu-se a fi isteţ la minte, a fost dat de mama sa la învăţătura cărţii elineşti, acesta însuşindu-şi repede învăţătura şi filozofia elenistică din acea vreme.

Ajungând Neania la vârsta maturităţii, mama sa a vrut ca acesta să intre în oastea imperială. Auzind că împăratul Diocleţian, a sosit în Orient, la Antiohia Siriei, Teodosia l-a luat pe fiul ei la Antiohia şi l-a dat în slujba împărătească. Împăratul Diocleţian l-a remarcat pe acest tânăr frumos la chip şi la stat, dotat cu multă înţelepciune şi bine educat şi l-a avansat în rang, făcându-l căpetenie. L-a trimis cu oastea în Alexandria Egiptului, dându-i ca misiune, printre altele, „să prigonească, să muncească şi să ucidă pe toţi creştinii, iar averile lor să le ia şi să le pună în vistieriile împărăteşti”.

Dar, mergând Sfântul pe drum spre Alexandria împreună cu două sute de ostaşi, după ce a trecut cetatea Apamia Siriei, pe la ceasul trei din noapte s-a cutremurat pământul, făcându-se multe fulgere strălucitoare şi tunete înfricoşate. În acel timp, voievodul a auzit un glas din cer, grăind către dânsul: “Unde mergi Neania şi asupra cui te scoli?” Plin de spaimă şi de cutremur, Neania a strigat: „Cine eşti, Doamne? Iată, eu nu te cunosc!”. Apoi în întunericul acela a apărut o cruce ca de cristal, iar din mijlocul ei s-a auzit glasul: „Eu sunt lisus, Fiul răstignit al lui Dumnezeu”. De la acea minune, viaţa marelui comandant Neania s-a schimbat cu desăvârşire. A devenit creştin şi a pus să i se facă o cruce de aur şi de argint, după modelul crucii, care i se arătase în acea noapte. Dar pe cruce s-au arătat trei icoane, una pe care era scris „Emanuel“, alta – „Mihail“ şi pe a treia – „Gavriil“. Procopie a tăinuit o perioadă noua sa credinţă, timp în care a făcut multe fapte vitejeşti. Dar când mama sa l-a pus să aducă jertfe idolilor, a refuzat şi şi-a arătat iubirea pentru Iisus Hristos. Atunci, mama lui l-a denunţat împăratului Diocleţian, care a trimis poruncă să fie cercetat. A fost supus la chinuri, dar Domnul i s-a arătat în închisoare, l-a întărit şi l-a numit Procopie în loc de Neania. A fost dus la templul păgân, dar, prin puterea rugăciunii, a surpat idolii. Văzând această minune, şi mama sa, şi alte douăsprezece femei, şi ostaşii care erau de faţă au crezut în Hristos.

Pentru credinţa sa în Hristos, a fost supus la mari chinuri, din porunca guvernatorului Flavian. Se spune că, în temniţă, a săvârşit multe minuni. Înaintea condamnării la moarte, şi-a făcut rugăciunea pentru cetate, popoare şi cei aflaţi în primejdie, pentru sărmani, apoi, cu bucurie, şi-a primit moarte mucenicească, prin decapitare, în ziua de 7 iulie 303. Părţi din moaştele sfântului se află la în Biserica mare a Mănăstirii Hurezi şi la Biserica Episcopiei din Slobozia.

 

8 iulie

Memorial „Vasile Militaru”.

Casa de Cultură „Mircea Demetriade” Ocnele Mari

Orele 9,30 – 10,00: Sosire invitați.

Orele 10,30 – 11,00: Monumentul Eroilor din Ocnița

Depunere coroane. Susțin alocuțiuni: Remus Sasu, primarul orașului Ocnele Mari; Mihai Oprea, prefectul județului Vâlcea; Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea.

Orele 11,15 – 12,00: Cimitirul „Bozeasca” Ocnele Mari

Slujba de pomenire. Sfințire cruce.

Salina Ocnele Mari

Orele 12,30-12,45: Conferința „Dragostea mărturisitoare de Hristos în închisorile comuniste” susținută de prof. dr. Florin Epure, directorul Direcției Județene pentru Cultură Vâlcea.

Orele 12,45 – 13,00: Vernisajul expoziției de pictură Ervant Nicogosian, prezintă Gheorghe Dican, președintele UAP, filiala Râmnicu Vâlcea.

Ora 13,00: Recital din poeții martiri în interpretarea actriței Lamia Beligan; Recital de muzică susținut de chitaristul Tudor Niculescu-Mizil, chitară clasică.

Organizator:

  • Primăria orașului Ocnele Mari.

 

9 iulie

Comuna Stoenești

Ziua comunei Stoenești – „Pe fir de borangic”, ediția a VII-a.

De Ziua comunei vor urca pe scenă interpreţi consacraţi care să întreţină atmosfera de sărbătoare pe tot parcursul zilei, dar şi muzică uşoară pentru tineret, la orele serii. Ca în fiecare an, spectacolul se va încheia cu un foc de artificii.

„Pe fir de borangic” simbolizează arta firului de mătase produs şi astăzi, la Stoeneşti.

Organizator:

  • Primăria comunei Stoenești și Consiliul Local.

 

9 iulie

Ora 19,00: Sala Lahovari Râmnicu Vâlcea

„Euphonia & New Phil Jazz Band Estival” – Corul „Euphonia”.

Dirijor: Codruț Dumitru Scurtu.

New Phil Jazz Band: Elena Greciuc – flaut; Costel Stancu – chitară; Dorin Fărcaș – saxofon;

Marius Dumitrescu – chitară bas; Mihai Rotariu – percuție.

Organizator:

  • Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea.

 

11 iulie

Ora 10,00: Clubul Seniorilor Râmnicu Vâlcea

Medalion literar: „Eugen Lovinescu – critic și istoric literar, prozator și traducător”.

Organizator:

  • Asociația Seniorilor din Educație, Știință și Cultură, Județul Vâlcea.

11 iulie

Ora 14,00: Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea

Întâlnire a Clubului de lectură al Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea.

Organizator:

  • Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.

 

11 iulie

Ora 18,00: Rotărești, comuna Nicolae Bălcescu  

„Stă în puterea ta să schimbi ceva”, reprezentație de teatru forum a voluntarilor ED.

Organizator:

  • Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea – Centrul Europe Direct Vâlcea.

 

14 – 16 iulie

Platoul Fețeni

Festivalul de muzică house „Deep Forest Fest 2023”, ediția a IV-a.

Trupele care vor concerta la festival: Nic Fanciulli, Sasha, Themba, Ferreck Dawn, Franky Rizardo, Roberto Surace, Ninetoes, Dirty Nano, Pascal Junior, Adrian Eftimie, Optick, Sllash & Doppe, Rosario Internullo, The Gang Raw, Afgo, No Parachute, Christian Lepah, Dobrikan, EdiP, Brad Brunner, Rhem, Lemon, Horatio, Mindcage, Albin Kaczka.

Organizator:

  • C. Deep Forest Fest S.R.L.

Parteneri:

  • Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea;
  • Consiliul Județean Vâlcea.

 

14 iulie

Ora 12,00: Secția Multimedia a Bibliotecii

Lansarea cărții „Prețul iubirii”, Editura „Almarom” (2023), autoare: Isadora Rodica Lungan. Prezintă scriitorul Nelu Barbu.

Organizatori:

  • Fundația „Vâlcea 1”;
  • Forumul Cultural al Râmnicului.

Partener:

  • Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.

 

15 – 24 iulie

Oraşul Călimăneşti

Tabăra naţională de teatru „Florin Zamfirescu”, ediţia a XIV-a.

Tabăra de arte vizuale „Vlaicu Ionescu”, ediţia a XVI-a.

Organizator:

  • Primăria oraşului Călimăneşti.

Parteneri:

  • Fundația Act.or.art;
  • Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea.

 

15 iulie

Casa de Cultură „Florin Zamfirescu” Călimănești

Deschiderea Casei de Cultură „Florin Zamfirescu”.

Organizator:

  • Primăria oraşului Călimăneşti.

 

16  iulie

Comuna Voineasa

Ziua comunei Voineasa.

În context: Concert folcloric susținut de Orchestra profesionistă „Rapsodia Vâlceană”.

Organizator:

  • Primăria comunei Voineasa.

Partener:

  • Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea.

 

16 iulie

Comuna Ștefănești

Ziua comunei Ștefănești.

Organizator:

  • Primăria comunei Ștefănești și Consiliul Local.

 

16 iulie

Olănești

„Cupa de Vară” (ciclism), etapa județeană.

Organizator:

  • Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Vâlcea.

 

18 – 30 iulie

Râmnicu Vâlcea

„Cupa Imnului” (înot, baschet), etapa județeană.

Organizator:

  • Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Vâlcea.

                                       

18 – 23 iulie    

Live Music Summer Camp Brezoi

Festivalul de muzică blues „Open Air Blues Festival Brezoi”, ediția a V-a.

Program:

18 iulie

Beth Hart (US) / Ana Popovic (US) / Louis King (AU) / The Blues Overdive (DK) / Canaf (RO).

19 iulie

Walter Trout (US) / Albert Cummings (US) / Bruce Katz (US) / Rares Totu’s Midnight Sun feat. Aminda (RO) / Boogie Boys (PL).

20 iulie

Anthony Gomes (CA) / Sugar Blue (US) / Joanna Connor (US) / Marcian Petrescu Band (RO) / Vali Racila & Raul Kusak (RO).

21 iulie

Kaz Hawkins (IE) / Toronzo Cannon (US) / Ben Poole (EN) / Roosevelt Collier (US) / The Hawkmen (EN).

22 iulie

Eric Gales (US) / Daniel Nicole (US) / Mike Godojora & Blue Spirit (RO) / BluesCore (RO) / Green Onions Experience (RO);

23 iulie

Sugar Rayford (US ) / Larry McCray (US) / Nikki Hill (US) / Mike Andersen (DK) /The Voodoo Child (RO).

Organizatori:

  • Asociația Mentor Rock;
  • Aby Stage Events;
  • Primăria oraşului Brezoi.

 

18 iulie

Ora 10,00: Clubul Seniorilor Râmnicu Vâlcea

Medalion literar: „Adrian Păunescu – poet, prozator și gazetar”.

Organizator:

  • Asociația Seniorilor din Educație, Știință și Cultură, Județul Vâlcea.

 

19 iulie

Orele 10,00 – 15,00: Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea

Audiențele Avocatului Poporului, Biroul Teritorial Pitești.

Organizator:

  • Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea – Centrul de Informare Comunitară.

 

20 iulie

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul

La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte ridicarea la cer a Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul. Unul dintre cei mai importanţi prooroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este mare făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme de secetă. Sfântul şi marele Prooroc Ilie, înger întrupat în carne ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide şi închide cerurile, era de origine din Tesvi în Galaad. Încă din copilărie, ţinea strict toate poruncile Legii şi se ţinea in permanentă în faţa lui Dumnezeu printr-o feciorie indiferentă, post neîncetat şi rugăciune arzătoare, care îi făcură sufletul ca focul şi făcură din el modelul vieţii mănăstireşti. A activat în regatul de nord, în timpul regelui Ahab.

În vremea regelui Ahab şi a soţiei sale Izabela, când poporul căzuse în idolatrie, profetul Ilie cu ajutorul lui Dumnezeu arăta calea cea dreaptă şi aceştia după trei ani de secetă, după împlinirea unei minuni deosebite, îl mărturisesc pe Dumnezeu. Deoarece modul de deschidere al ochilor credinţei oamenilor a fost destul de crud, masacrând profeţii Izabelei, aceasta caută să-l ucidă pe prooroc. Ilie fuge în pustiu şi cu ajutorul lui Dumnezeu care trimite un înger cu o pâine şi un urcior cu apă, merge 40 de zile până ajunge pe muntele Horeb (vârful muntelui Sinai unde primise Moise tablele Legii). Aici se ascunde într-o peşteră dar după un timp Dumnezeu îi porunceşte să iasă în lume şi să-l ungă pe Elisei ucenic al său. După 15 ani de profeţie Ilie şi Elisei merg spre Ierihon. Ajunşi pe malul Iordanului, Ilie îşi luă haina de blană de oaie şi lovi cu ea apele care se despărţiră şi ei trecură ca pe uscat. Pe când mergeau ei în pustie, un car de foc tras de cai scăpărători apăru între ei. Ilie fu urcat în car şi “fu ca luat în cer”.

Ajuns prin râvna sa pe culmea cea mai de sus a virtuţii Sf. Prooroc Ilie nu a trecut la cele veşnice, ci a fost ridicat la cer fiind considerat demn de a vedea faţa în faţa slavă Dumnezeului întrupat, alături de Moise şi de cei trei Apostoli în ziua Schimbării la faţă (cf. Matei 17). Sfârşitul lui Ilie este prezentat ca o minune care s-a petrecut cu puterea lui Dumnezeu, pe care Ilie l-a slujit cu multă autoritate.

Monumente istorice vâlcene cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”:

 

– Biserica Mănăstirii Pahomie din localitatea Cheia, oraș Băile Olănești;

– Biserica din str. Nicolae Bălcescu nr. 18, municipiul Drăgăşani.

 

20 iulie

Ora 18,00: Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea

Evenimentul cultural extraordinar „Te binecuvântez, iubită Românie!”, dedicat împlinirii a 85 de ani de la moartea Reginei Maria.

Participă actrița Lidia Stratulat și artiștii Liceului de Arte „Victor Giuleanu”.

Organizatori:

  • Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea;
  • Liceul de Arte „Victor Giuleanu” Râmnicu Vâlcea.

 

19 – 20 iulie

Parcul Central Olăneşti

„Zilele oraşului Băile Olăneşti”.

În context: Concert folcloric susținut de Orchestra profesionistă „Rapsodia Vâlceană” (19 iulie).

Organizatori:

  • Primăria oraşului Olăneşti;
  • Consiliul Local Băile Olăneşti;

Partener:

  • Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea.

 

21 – 27 iulie

Galeria „Cozia” Pasaj 2

Expoziție de grafică, curatoriată de artista Anca Boeriu.

Organizator:

  • Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea.

 

21 – 23 iulie

Complexul Muzeal Măldărești, comuna Măldărești

Festivalul „Fii COOL, la CULE, în Măldărești, Vâlcea!”, ediția a  II-a.

În program:

21 iulie

Seară etnofolclorică: Ansamblul „Rapsodia Vâlceană” și soliștii Ana Maria Cîrjan, Anamaria Iorga, Ionela Petria, Luminita Tanasie, Mioara Raica, Rodica Nicolescu, Ionela Nicolae și Cristina Udrea; Orchestra „Iancu Jianu” și Constantin Gaciu; Ansamblul Plăieșii (Chișinău).

22 iulie

Seară dance pop: Dj, Andra Gogan și White Mahala.

23 iulie

Seară pop-rock: Dj, Antract și Compact.

Organizatori:

  • Consiliul Județean Vâlcea;
  • Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea.

 

22 – 23 iulie

Râmnicu Vâlcea

Trofeul „Oxygen Arena” (tenis), etapa interjudețeană.

Organizator:

  • Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Vâlcea.

 

22 – 23 iulie

Stadionul din Fedeleșoiu

Zilele comunei Dăeşti, ediția a XI-a.

Program:

22 iulie

Orele 17,00 – 18,00: Cuvânt de deschidere.

Orele 18,00 – 24,00: Spectacol susținut de Costel David și Dorina Mete, Formația „Triton”, Anne Marie, Rona Riva, DJ.

23 iulie

Orele 13,00-14,00: Dansuri populare.

Orele 14,00-23,00: Spectacol susținut de Andra Dincă și Denis Vișan, Ionela Petria, Albert cu formația, Nelu Slabu și Elvira Tănăsie Slabu, Emilia Dorobanțu, Dănuț Dincă & Band, Vali Vijelie.

Orele 23,00: Foc de artificii.

Organizator:

  • Primăria comunei Dăești și Consiliul Local.

 

23 iulie

Terenul de Sport al Școlii Gimnaziale Milcoiu

Ziua comunei Milcoiu, ediția a III-a.

În program; spectacol de muzică populară susținut de artiștii Olguța Berbec, Remus Novac, Liviu Dică, Ileana Lăceanu, Dan Albulescu și colaboratorii.

Organizator:

  • Primăria comunei Milcoiu și Consiliul Local.

 

27 iulie

Sfântul Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon

Sfântul Pantelimon s-a născut în Nicomidia, din Bithinya – o provincie romană din Asia Mică – în anul 284. Înainte de a se converti la creştinism – deşi mama sa era creştină, tatăl său era un senator păgân – Sfântul purta numele de Pantoleon. Tânărul Pantoleon a fost dat de tatăl său să studieze medicina, mai târziu avea să afle de la Sfântul Ermolae că Hristos este Adevăratul Doctor.

Sfântul a făcut prima sa minune cu un copil muşcat de o vipera pe care l-a găsit mort în drumul său şi pentru care s-a rugat lui Dumnezeu. Copilul a înviat, iar vipera a murit. După această minune, tânărul Pantoleon s-a botezat. De atunci, Sfântul a continuat să vindece, cu ajutorul credinţei în Dumnezeu, bolnavii, orbii devenind un „doctor fără de arginţi”.

Vestea minunilor sale a ajuns la împăratul Maximian (286-305). Asemenea multor creştini, tânărul Pantoleon a fost supus chinurilor pentru a se întoarce la închinarea la idoli. Hotărârea sa de a nu renunţa la credinţa în Hristos i-a determinat pe chinuitorii săi să-l ucidă. Se spune că atunci când urma să i se taie capul s-a auzit un glas din cer şi că i-a fost schimbat numele din Pantoleon în Pantelimon, care înseamnă: „prea milostiv”.

 

Monumente istorice vâlcene cu hramul „Sfântul Pantelimon”:

 

– Biserica de lemn din str. Horea nr. 4, oraş Băile Olăneşti.

 

27 iulie

Ora 11,00: Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” Drăgășani

„Omagierea elevul militar Amilcar C. Săndulescu din Mădulari (de Beica), județul Vâlcea – «fiul» Eroului Necunoscut, la 100 de ani de la moarte (1923-2023)”.

Manifestarea se desfășoară în cadrul programului cultural-istoric al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” dedicat Centenarului Eroului Necunoscut (1923-2023).

În program: Slujbă de pomenire; Concert omagial susținut de Fanfara Județeană  „Constantin  Brâncoveanu” a Consiliului Județean Vâlcea; Prezentarea unor foto-ilustrații de epocă; Lansarea revistei „Orizont   cultural” (publicație a Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova), nr. 3/2023, ediție omagială dedicată lui Amilcar C. Săndulescu; Simpozionul: „100 de ani de la moartea elevului militar Amilcar C. Săndulescu (1923-2023), «fiul» Eroului Necunoscut.

Organizatori:

  • Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Județeană „Matei Basarab” Vâlcea;
  • Arhiepiscopia Râmnicului;
  • Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova.

 

Parteneri:

  • Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” al Academiei Române;
  • Universitatea din Craiova;
  • Garnizoana Râmnicu Vâlcea;
  • Centrul Militar Județean Vâlcea;
  • Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani;
  • Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, Filiala Județeană „General Gheorghe Magheru” Vâlcea;
  • Asociația Națională a Veteranilor de Război, Filiala Județeană Vâlcea.

 

27 iulie

Ora 18,00: Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea

Program dedicat Zilelor Imnului Național:

– Recital muzical susținut de Formația de muzică veche a Arhiepiscopiei Râmnicului, dirijor: pr. prof. dr. Dumitru Siluan Scurtu.

– Expoziție de periodice „Răsunete ale imnului național în presa vâlceană (1968 – 1988)”. Prezintă Cristina Badea, Secția Periodice – Legislație.

– Lansarea Revistei „Vitralii culturale” (Nr. 13), editată de Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.

Organizatori:

  • Arhiepiscopia Râmnicului;
  • Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea;
  • Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” Râmnicu Vâlcea;
  • Liceul de Arte „Victor Giuleanu” RâmnicuVâlcea.

 

28 iulie – 7 septembrie

Galeria „Artex” Râmnicu Vâlcea

Salonul județean de artă contemporană, expoziție a membrilor Filialei Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a invitaților lor.

Galeria „Cozia” Pasaj 1

Salonul județean de artă contemporană, expoziție a membrilor Filialei Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a invitaților lor.

Organizator:

  • Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea.

 

28 iulie

Ora 10,00: Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea

Conferința „Antreprenoriat High Tech pentru meșteșugari”.

Organizator:

  • Asociația „ProXpert”.

Partener:

  • Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.

 

28 iulie

Ora 16,00: Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea

Lansarea cărții „Amintiri târzii de lahovarist împătimit”, autor Sorin Zamfirescu, Editura „Fântâna lui Manole”, 2023. Prezintă: prof. dr. Sorin Oane, prof. dr. Gheorghe Deaconu și Luiza Barcan.

Organizator:

  • Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.

28 iulie

Ora 17,00: Galeria „Cozia” Pasaj 2

Vernisajul Expoziției de fotografie „Tabăra Horezu”,

Organizator:

  • Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”.

Parteneri:

  • Fotoclubul „Floarea de Colț”;
  • Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea;
  • Primăria orașului Horezu;
  • Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea.

 

28 iulie

Ora 18,00: Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea

Vernisajul expoziției Taberei de Pictură „La Râmnic”.

Organizatori:

  • Asociația „PlopArt”;
  • Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.

 

29 iulie

Municipiul Râmnicu Vâlcea

„Zilele Imnului Naţional al României” – 175 ani de la intonarea imnului „Deşteaptă-te, române!”.

Ora 10,00: Arenele „Traian“

– Şedinţa festivă a Consiliului Local dedicată Zilei Imnului Naţional, cu participarea Teatrului Municipal „Ariel” şi a Fanfarei Judeţene „Constantin Brâncoveanu” Vâlcea.

– Paradă Festivă pe traseul „Arenele Traian”  – Biserica „Toţi Sfinţii” – Casa Memorială „Anton Pann” – Parcul „Zăvoi”.

– Ceremonial militar-religios, alocuţiunile oficialităţilor. Intonarea Imnului Naţional „Deşteaptă-te, române!”, cu participarea Corului „Euphonia”.

Organizator:

  • Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea.

 

29 – 30 iulie

Parcul „Zăvoi” Râmnicu Vâlcea

Târgul Meșterilor Populari din România, în contextul Zilei Imnului Național.

Deschiderea oficială: 29 iulie 2023, ora 11,00.

Organizatori:

  • Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea;
  • Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea.

Parteneri:

  • Teatru Municipal „Ariel”;
  • Liceul Tehnologic Forestier;
  • Liceul Tehnologic General Magheru;
  • ADP – Piețe Prest.

 

29 iulie

Ora 18,30: Parcul „Zăvoi”

„Poveste de odinioară” – Orchestra simfonică a filarmonicii, cu participarea actorilor Teatrului Municipal „Ariel”, în cadrul Festivalului de teatru „Ariel Vâlcea Fest”.

Dirijor: Tiberiu Dragoș Oprea.

Soliști: Valentin Albeșteanu – vioară; Miruna Ionescu – actriță; Taraful de Oraș: Valentin Cucu – pian; Daniel Mustățea – acordeon; Nicolae Petrea – contrabas.

În program: Lucrări orchestrate de Ioan Dobrinescu.

Organizatori:

  • Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea.
  • Teatrul Municipal „Ariel” Râmnicu Vâlcea.

ALTE MANIFESTĂRI

 

 

Teatrul Anton Pann” prezintă spectacolele:

 

1 iulie

Ora 11,30: Sala Studio a Teatrului „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea 

  • Spectacolul „Hocus Pocus”, regia Florin Iftode.

Ora 18,00: River Plaza Mall

  • Spectacolul „Fata moșului și fata babei”, regia Florin Iftode.

8 iulie

Ora 11,30: Sala Mare a Teatrului „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea 

  • Spectacolul „Mașinuța cu povești”, regia Florin Iftode.

13 iulie

Orele 10,00 – 16,00: Sala Mare a Teatrului „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea 

  • Asociația vâlceană a elevilor „Gala Asociației Vâlcene a Elevilor”.

 

Teatrul Municipal Ariel” prezintă spectacolele lunii:

 

9 iulie

Ora 18,00: Cinema „Geo Saizescu”

  • Spectacolul „Conu Leonida față cu Reacțiunea” de I.L. Caragiale, regia Doina Migleczi.

16 iulie

Ora 18,00: Casa de Cultură a Sindicatelor

  • Spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, regia Vlad Popescu.

23 iulie

Ora 12,00: Cinema „Geo Saizescu”

  • Spectacolul „Scufița Roșie”, dramatizarea, regia și scenografia Alin Holcă.

27 – 30 iulie

  • Festivalul Internațional de Teatru „Ariel Vâlcea Fest”, ediția a IX-a.

 

Cinema Geo Saizescu” prezintă filmele:

 

1-2; 4-5 și 8 iulie

Orele 16,30 și 19,00 

·         Filmul „The Flash”.

 

1-2; 6-8 și 11 iulie

Orele 12,00; 14,00; 17,00 și 19,00 

·         Filmul „Ruby Gillman, Teenage Kraken / Ruby Gillman, adolescenta kraken”.

6-8; 11; 15-16 și 18-23 iulie

Orele 12,00; 14,00; 17,00 și 19,00 

·         Filmul „Rally Road Racers /Piloții de raliu”.

 

12-16 și 18-23 iulie

Orele 16,30 și 19,00 

·         Filmul „Mission: Impossible 7 – Dead Reckoning, Part One/Misiune: Imposibilă 7 – Răfuială mortală, partea întâi.”

 

 

CALENDAR CULTURAL VÂLCEAN

IULIE 2023

 

1 iulie

  • 1451: Prima atestare documentară a localităţii Boişoara.
  • 1935: Se naşte istoricul şi scriitorul Veronica Tamaş (1935 – 2019).
  • 1940: Se naşte profesorul şi scriitorul Florian Pană.
  • 1951: Se naște Preacuviosul Părinte Valerian (Dragoș Pâslaru), starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon (Țânculești, sat Vătășești, com. Golești – Vâlcea).

 

2 iulie

  • 1978: Se stinge din viaţă poeta, prozatoarea, eseista, graficiana şi publicista Mira Simian.
  • 2003: Se stinge din viață Părintele Ghelasie (Gheorghe Teodor Popescu) de la Mănăstirea Frăsinei – teolog, cercetător și publicist.

3 iulie

  • 1918: Antim Petrescu este ales episcop de Râmnic.

 

4 iulie

  • 1753: Se sfiinţeşte Schitul Berislăveşti, ctitoria boierului Sandu Bucşenescu.
  • 1877: Se naștejuristul, diplomatul, cercetătorul și publicistul Toma Dragu.
  • 1926: Se naşte scriitorul Gheorghe Stănescu, preşedinte – fondator al Fundaţiei Culturale „Memoria” – Vâlcea.
  • 1953: Se naște economistul Dumitru Bușe, președintele Consiliului Județean Vâlcea (2004-2008).

 

5-16 iulie

  • 1972: Teatrul Popular din municipiul Râmnicu Vâlcea a efectuat un turneu în Republica Federală Germania, la invitaţia Teatrului de amatori „Sandkorn Kellertheater”.

 

5 iulie

  • 1720: S-a pus piatra de temelie a bisericii romano-catolice ”Sfântul Anton de Padova” (Bărăția), de Joseph Königseg, comandant austriac al trupelor din Transilvania şi din regiunea transalpină (Oltenia), pe locul unei mai vechi mănăstiri franciscane şi finalizată trei ani mai târziu (1723).
  • 1931: Se naşte scriitorul, ziaristul şi criticul literar Alexandru Oprea.

 

7 iulie

  • 1939: Se naşte teologul, profesorul şi scriitorul Arhim. Veniamin Micle de la Mănăstirea Bistrița.
  • 1947: Se naște inginerul electronist, inventator prozatorul, eseistul şi poetul Alex Cetăţeanu.

 

8 iulie

  • 1922: Se naşte artistul plastic, juristul, antrenorul sportiv, scenograful, animatorul cultural şi publicistul Petre Paul Angelescu.
  • 1924: Se naște pictorul Ion Brodeală.
  • 1952: Se naște teologul, profesorul și publicistul Petre Mateiescu.
  • 1959: Se stinge din viață, la Penitenciarul din Ocnele Mari, poetul și scriitorul român Vasile Militaru.
  • 2008: Preasfinţitul Irineu Slătineanul, arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului, a fost ales, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în scaunul de Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei.
  • 2021: Se stinge din viață profesorul, filologul, folcloristul, animatorul cultural și publicistul Vartolomei Todeci.

 

9 iulie

  • 1959: Se naşte teologul, scriitorul şi publicistul Leon Dură.

 

10 iulie

  • 1836: Se naștechimistul, geologul și generalul de armată Alexandru A. Budişteanu.
  • 1978: Se stinge din viaţă pedagogul şi diplomatul Ion I. Georgescu.

 

11 iulie

  • 1636: Mănăstirea Arnota este menţionată pentru prima oară în documente, când Matei Basarab cumpără ocină la Bogdăneşti.
  • 1955: Se naşte interpreta de muzică populară Maria Dragomiroiu.

 

14 iulie

  • 1532: Prima atestare documentară a localităţii Runcu.

 

15 iulie

  • 1966: Se stinge din viaţă filologul clasicist, lingvistul şi juristul, cercetătorul, memorialistul, publicistul şi animatorul cultural Nicolae („Nicu”) Angelescu.

 

16 iulie

  • 1937: Se naşte folcloristul, scriitorul şi publicistul Costea Marinoiu.
  • 1938: Se naşte istoricul, jurnalistul și muzeograful Horia Nestorescu – Bălceşti.
  • 1943: Se naşte filologul, etnograful şi sociologul Gheorghe Iordache.

 

19 iulie

  • 1527: Prima atestare documentară a localităţii Olăneşti, în vremea domniei lui Radu de la Afumaţi.
  • 1557: Prima atestare documentară a localităţii Stoileşti, într-un document emis de Pătraşcu voievod.
  • 1939: Se naște economistul și omul politic Iulian Comănescu, prefect al județului Vâlcea (1990-1991-1992-1996) și președinte al Consiliului Județean Vâlcea (2000-2004).
  • 1959: Se naşte interpreta de muzică populară Nineta Popa.

 

20 iulie

  • 1526: Prima atestare documentară a localităţii Lădeşti.
  • 1526: Prima atestare documentară a localităţii Pesceana.
  • 1929: Se naşte teologul şi cărturarul Gamaliil Vaida, stareţ al mănăstirii Cozia (1959 – 2000).

 

21 iulie

  • 1718: Pacea de la Passarowitz – Oltenia intră sub stăpânirea imperială austriacă.
  • 1950: Se naşte juristul şi ofiţerul de carieră, cercetătorul, poetul, prozatorul şi publicistul Ilie Gorjan.

 

22 iulie

  • 1983: Se stinge din viață preotul Ilie Lăcătușu; deținut politic în timpul regimului comunist, între anii 1952-1954 și 1959-1964.

 

23 iulie

  • 1955: Se naște economistul și publicistul Constantin Rotaru.

 

24 iulie

  • 1914: Se naşte marele duhovnic şi scriitor Arhim. Paulin Lecca.
  • 1980: Se stinge din viaţă pictorul Constantin Iliescu.

 

25 iulie

  • 1888: Se naște filologul, istoricul literar, folcloristul şi memorialistul Leca (Alexandru) Morariu.
  • 1906: Se naşte poetul Ion Constantinescu – Jiblea.
  • 1990: Se stinge din viaţă prozatoarea şi traducătoarea Ada Orleanu (Zoe Marinescu).

 

26 iulie

  • 1937: Se naşte medicul, doctorul în ştiinţe medicale Elvira-Maria-Liliana Popescu.
  • 1939: Se naște profesorul și cercetătorul istoric Nicolae Făulete.
  • 1946: Se naşte prozatorul şi fizicianul Mihail Sandu.
  • 1947: Se naşte educatoarea şi scriitoarea Filofteia Popescu.
  • 1978: Se naşte actorul de teatru şi televiziune Alin Păiuş.

 

27 iulie

  • 1952: Se naşte pictorul Constantin Neacşu;
  • 2008: Întronizarea Înaltpresfinţitului Părinte Irineu, în scaunul de Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, de către Patriarhul Daniel, în Catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru – Izvorâtorul de mir“ din Craiova.

 

28 iulie

  • 1951: Se naşte filologul poliglot şi publicistul Radu Alexandrescu.
  • 2004: Se stinge din viaţă istoricul, cercetătorul şi publicistul prof. univ. doctor docent Titu Georgescu, cetățean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea.

 

29 iulie

  • 1848: Sărbătoarea prilejuită de citirea celor 21 puncte din Constituţia revoluţionară. Corul condus de Anton Pann, a interpretat la Râmnic, pentru prima oară într-un cadru oficial, cântecul „Deşteaptă-te, române!”.
  • 1971: A adormit întru Domnul Preacuvioasa Maică Olga Gologan, stareța Mănăstirii Bistrița (1943-1954) și conducătoarea „Aşezămintelor de Cultură şi Ocrotire Socială de la Mănăstirea Bistriţa”.

 

 

 

 

    Director executiv,

Prof. dr. Florin Epure

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Surse:

  • Enciclopedia Judeţului Vâlcea, vol. I, Editura Fortuna, Râmnicu Vâlcea, 2010;
  • Arhiva Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea;
  • Măldărescu, Ion; Frâncu, Emilian: Râmnicu Vâlcea – Mica enciclopedie. Oameni cunoscuţi ai Râmnicului contemporan, Editura Anton Pann, 2002;
  • Petria, Petre: Vâlcea. Oameni de ştiinţă, cultură şi artă. Dicţionar, Editura Conphys, Râmnicu Vâlcea, 1997;
  • Nicolae Moga: Arhiepiscopia Râmnicului – cronică, Editura Rotipo, Iași, 2013;
  • Driva, Fenia: Călimăneşti şi oameni ai săi: dicţionar, Editura Offsetcolor, Râmnicu Vâlcea, 2007.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *