Ai grijă de bila ta. Hrănește-o cu principii amare!

1582 0

În medicina orientală tradițională, vezica biliara guvernează curajul, hotărârea, fermitatea și ințiativa unei persoane.

Este vorba despre curajul de a lua decizii, de a acționa, de a face schimbări.

Slaba funcționare a vezicii biliare duce la timiditate, indecizie și descurajare.

Atunci când energia bilei nu este la nivelul optim vor apărea întâi un gust amar în gură, apoi senzația neplăcută de vomă și vărsături ce conțin bilă.

Energia bilei furnizează tăria și vitalitatea musculară. Ea conlucrează cu sistemul limfatic pentru a elimina produșii toxici rezultați din metabolismul muscular, înlăturând durerea și oboseala musculară.

Tot în medicina orientală tradițională, durerea de cap este asociată obstrucționarii meridianului vezicii biliare.

Fiecare masă reprezintă un stimul fiziologic, în urma căruia vezica biliară se contractă și aruncă bilă în organism. Atunci când hrana este bogată în grăsime, vezica biliară trebuie să lucreze suplimentar, eliberând în tubul digestiv o cantitate mai mare de lichid pentru a facilita digestia.

Grăsimile îngreunează eliminarea bilei. Efortul pe care îl face bila este prea mare și aceasta se blochează, nu se mai elimină, cu toate consecințele care apăr.

Grăsimile prost digerate suferă un proces de fermentație, cu eliberare de gaze și spasme intestinale și, de aici, apar senzația de balonare și durerea pe care o simt cei cu bilă leneșă, după o masă copioasă.

În această situație, dieta  trebuie să se bazeze pe alimente ce nu solicită prea mult bila: supe și ciorbe de legume, fructe și legume, kefir, pâine prăjită, semințe (maxim cinci nuci sau zece migdale).

Iată care sunt „leacurile” amare:

  1. Se pot amesteca în părți egale următoarele tincturi:

–         tinctură de sunătoare;

–         tinctură de rostopască;

–         tinctură de păpădie;

–         tinctură de anghinare.

Se iau câte 20 de picături din acest amestec, de trei ori pe zi, după masă. Acest preparat pune bila leneșă „la treaba”, furnizându-i principiile amare necesare pentru a-și exercita funcțiile.

  1. Nicio masă fără anghinare, în orice formă

Anghinarea reduce procesul inflamator la nivelul căilor bliliare și crește secreția la nivelul ficatului (un mare ajutor pentru potențialul detoxifiant), favorizând, în același timp, eliminarea bilei în intestin. Este un tonic amar, un element important în hrănirea vezicii biliare.

Sub formă de tinctură: 30 picături, de trei ori pe zi, între mese sau după acestea, la 30 de minute.

Sub formă de capsule: una, două, de trei ori pe zi, diluate în puțină apă, între mese sau după acestea, la 30 de minute.

  1. Sunătoarea, sub formă de ulei sau tinctură

Uleiul se prepară astfel: se umple un borcan cu plantă proaspăt tocată, peste care se toarnă ulei de măsline (sau orice ulei vegetal presat la rece). Se ține la soare cel puțin 14 zile. Când culoarea devine roșu-viu, se strecoară.

Se consumă câte o linguriță, de trei ori pe zi, înainte de masă. Se poate adauga și în salate de crudități.

Sub formă de tinctură: 20 de picături de trei ori pe zi, diluate în puțină apă sau ceai, înainte de masă, cu cel puțin 30 de minute.

 

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *