Proiectul LATINS, parte a programului Erasmus+ la COLEGIUL NAȚIONAL DE INFORMATICĂ MATEI BASARAB

1102 0

Am răspuns cu mare plăcere invitației de a participa la deschiderea unui eveniment inedit desfășurat la COLEGIUL NAȚIONAL DE INFORMATICĂ MATEI BASARAB.

Doamna Profesor Ana Petcu, cadru didactic- profesor de limba franceză la acest colegiu de prestigiu al orașului nostru a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu.

Bună ziua, doamna profesor, sunt Corina Enache de la Curierul de Râmnic. Suntem la Colegiul de Informatică Matei Basarab, invitați la deschiderea unui proiect interesant despre care vă rog să ne vorbiți.

Bună ziua, tuturor. Așa cum ați prezentat, sunt Ana Petcu și sunt coordonatorul acestui proiect. Numele proiectului este LATINS  și face perte din programul Erasmus+, este un parteneriat strategic și este un proiect coordonat de România. Partenerii sunt din Spania, din Portugalia, din Italia, din Franța și i-am întâmpinat astăzi în cadrul unei ședințe oficiale unde au participat și reprezentanți ai primăriei și ai conducerii școlii.

Am văzut aici cum cei care au fost invitați au fost întâmpinați cu bucurie, cu veselie din partea tuturor și că au primit cu mare plăcere acest lucru. Așteptăm să vedem, astfel, noutățile pe care le aduce acest proiect.

Proiectul  este puțin mai diferit, așa cum am spus și în prezentarea pe care am facut-o. Subliniem că toată lumea vorbește limba engleză. Toata lumea se interesează de engleză,  iar engleza este peste tot. Este un lucru minunat și noi folosim limba engleză în acest proiect.

Este o limbă de circulație internațională. Dar nu înseamnă că și celelelte limbi nu sunt mai puțin importante.

Iată, ați pus punctul pe i. Este, de fapt, despre învățarea altor limbi în afară de engleză. De ce? Pentru că, pur si simplu, Uniunea Europeană promovează multilingvismul.  E foarte bine să știm engleza dar este și mai bine să mai cunoaștem și o altă limbă străină. Iar acest proiect este, cumva, centrat pe ideea de latinitate pentru că toți partenerii sunt țări latine. Și vorbim limbi latine ceea ce înseamnă că pentru noi este ușor să învățăm: italiana, franceza, etc.

Suntem cu toții sânge latin, da.

Aceasta este ideea proiectului și este puțin diferit. Noi când lucrăm și realizăm activitățile pe care le avem nu folosim numai limba engleză. Unii vorbesc în franceză, unii in italiană, spaniolă, portugheză, dar ne înțelegem. Și, în felul acesta zicem noi ca am reușit să promovăm multilingvismul  care este și una dintre direcțiile de dezvoltare instituțională. În sensul că Colegiul Național de Informatică Matei Basarab, școala coordonatoare a acestui proiect, este deținătoarea creditării Erasmus+. Iar în planul pe care l-am definitivat împreună cu colega mea , doamna director Gabriela Cocoș, am trasat ca al doilea obiectiv promovarea limbilor străine. Copiii de la noi de la liceu doresc și chiar sunt foarte motivați să învețe limbi străine și chiar sunt foarte buni. Sunt foarte buni nu numai pe engleză, știu și franceza, și italiană și puțin spaniolă și s-au descurcat și la portugheză.

Și le va folosi acest lucru, cu siguranță, în viitor.

Noi sperăm că le va folosi în viitor. Pentru că, așa cum am zis mai înainte, noi știm că toată lumea are în CV limba engleză dar e bine să aduci o valoare adăugată, să ai și altceva în CV-ul tău.

Cam despre asta este proiectul nostru.

Vă mulțumim foarte mult în numele colectivului Curierului de Râmnic  pentru invitație și așteptăm cu mare interes evenimentele ce se vor desfășura în celelelte zile, la care ne bucurăm că vom participa.

Și eu vă mulțumesc foarte mult. Este o onoare și o mândrie că sunteți aici, alături de noi  toți și că  putem împărtăși din experiența noastră și din bucuria noastră cu toată lumea.    (Ana Petcu- Profesor Coordonator Proiect  ).

În perioada 4- 8 aprilie 2022, Colegiul Național de Informatică a găzduiește cea de a treia întâlnire LTT (learning/teaching/training) din cadrul proiectului LATINS, cu număr de referință 2019-1-RO01-KA229-063495, parte a programului Erasmus+. Proiectul de parteneriat strategic a fost început în anul 2019 dar a fost imediat afectat de criza mondială a infectărilor cu noul virus SARSCOV2 ceea ce a împedicat realizarea activităților față în față dar a permis sudarea echipelor din proiect prin realizarea unor activități online.

După mai bine de doi ani de activități virtuale, partenerii din proiect au luat decizia de a continua și a finaliza proiectul prin activități față în față. Astfel, coordonatorul român (COLEGIUL NAȚIONAL DE INFORMATICĂ MATEI BASARAB) alături de partenerii din SPANIA (IES PUIG DE SA FONT), ITALIA(I.I.S.S. F.FERRARA PALERMO), PORTUGALIA (AGRUPAMENTO DE ESCOLAS DA MAIA) și FRANȚA (COLLEGE HONORE D’URFE) au fost găzduiți pentru activitățile proiectului de CNI Matei Basarab, o adevărată școală europeană, deținătoare a Certificatului Lingvistic European și a labelului de școală Etwinning, o instituție de învățământ care are în desfășurare 14 proiecte europene și care din anul 2020 este unul din beneficiarii Acreditării Erasmus+ în domeniul educației școlare iar din 2021 și al acreditării Erasmus+ pentru VET.

Proiectul LATINS își propune, prin intermediul activităților internaționale realizate, să promoveze pluringvismul prin încurajarea parteneriatului strategic într tări de sorginte latină care doresc să promoveze în rândul elevilor și alte limbi străine decât limba engleză. În cadrul proiectului, oferim elevilor posibilitatea de a cunoaște alte modele culturale și a se deschide către învățarea limbilor franceză, spaniolă, italiană, portugheză. Este adevărat că limba engleză este cea mai utilizată limbă străină dar UE dorește promovarea altor limbi, motiv pentru care proiectul LATINS a avut o mare deschidere încă de la început pentru că oferă contexte non-formale de învățare a limbilor străine. La finalul proiectului, platforma de învățare www.latinsproject.eu va putea fi folosită pentru a învăța limbile latine menționate mai sus pentru că ea conține 5 secțiuni cu materiale originale pentru învățarea limbilor latine: audierea textului, citire, producere de mesaje scrise, producere de mesaje orale, cultură și civilizație.

Pentru a atinge obiectivele proiectului, mai multe activități au fost desfășurate atât la CNI Matei Basarab cât și la partenerii instituționali, Consiliul Județean Vâlcea și BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ. În felul acesta, proiectul a devenit mai vizibil la nivelul comunității noastre care are nevoie de tineri deschiși către alte modele culturale și capabili să comunice în limbi străine. Au fost realizate cu succes activitățile iar obiectivele au fost atinse, aducându-ne încă o dată aminte că proiectele europene sunt menite să ne apropie, să ne permită o reajustare a mentalităților și a comportamentelor, să ne facă mai implicați în societatea contemporană și să ne permită o colaborare autentică bazată pe o percepție corectă a celuilalt, pe încrederea în toți cetățenii europeni, pe cooperarea eficientă și pe deschidere culturală. Iar noi, cei de la CNIMB, credem că am reușit și suntem mândri de contribuția noastră esențială la construirea unei imagini pozitive a României și o modificare a reprezentărilor pe care UE le are în raport cu țara noastră. (Sursa: Coordonator Proiect Profesor Ana Petcu)

Corina Enache

Articole asemănătoare

Mogosoaia ClasicFest 11

Postat de - 3 mai, 2023 0
FacebookTwitterEdiția cu numărul 12 a Mogoșoaia ClasicFest, continuă și în acest an sub genericul Culturile lumii”. Evenimentul va avea loc…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *