Un weekend în acorduri line de chitară: BARICADA Folk Brezoi

1013 0

BARICADA Folk, cel mai liber festival de muzică folk din România, revine la #BrezoiulLumii, începând de vineri, 4 august, până duminică seara, cu cea de a IV-a ediție. Este, din păcate, ultimul eveniment oficial al verii muzicale din localitatea păstorită de Robert Schell, organizat de Mihai  Mugescu şi partenerii săi, la Live Music Summer Camp Brezoi, locaţia cea mai îndrăgită, probabil, din Vâlcea.

“Vino alături de cei mai iubiți artiști de muzică folk de la noi în amfiteatrul natural de la #BrezoiulLumii la cea mai importantă întâlnire cu muzica folk din 2023!”, astfel sună invitaţia organizatorilor.

“Sunt ritmuri și versuri care au cucerit generații! Decenii la rând muzica folk a fost portavocea sufletului: de dragoste sau de țară, protest social sau politic. Folk-ul a reprezentat un manifest al vieții, o baricadă a contemporaneității.  Împreună creștem #generații!”

BARICADA Folk Brezoi 2023 este un proiect independent produs de România Folk, Asociația Culturală „Tatiana Stepa” și Platforma „Oameni, Artă, Atitudine” în colaborare cu Primăria oraşului Brezoi, Asociația „Mentor Rock”și Aby Stage Events. Evenimentul este recomandat de ROCK FM.

Melomanii care îndrăgesc acordurile suave ale chitarelor vor putea cuceri “baricade de cântec și poezie” cu Mircea Baniciu & Band, Nicu Alifantis & Răzvan Mirică, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi & Friends, Emeric Imre Trio, Magda Puskas, Dinu Olăraşu, Alina Manole, Dan Byron, Ovidiu Mihăilescu, Adrian Beznă, Cătălin Stepa, OCRU, Nicu Zotta, Walter Ghicolescu, Paul Tihan & Andra Andriucă, Dianna Porca, ZORI (Daria Boghean & Teodora Beleaua) și mulți alții.

O excelentă variantă de minivacanţă; plaiuri mirifice şi aer răcoros

 BARICADA Folk poate fi, totodată şi  o destinație de vacanță pentru iubitorii de muzică, de frumos, de munte și aer curat!

Câţi cunosc, oare, Brezoiul cel pitoresc şi împrejurimile ireal de frumoase? Doabrele, cu plecare chiar din tabără, reprezintă o provocare teribilă pentru temerarii trekkeri, hotărâţi să lupte cu un traseu dificil, dar extrem de interesant. Vârful Ţurţudan poate fi cucerit lesne, poteca pleacă din centrul Brezoiului, de la pod. Perspectiva localităţii este mirifică.

Tot din Brezoi se poate face un traseu deosebit de frumos, la pas, urmând Valea Satului, pe o străduţă perpendiculară pe tabăra de muzică, spre Sud, urmând firul unui pârâu liniştit, cu treceri peste stânci şi cascade.
Urmând cursul Lotrului, se poate ajunge la Păscoaia, unde se află mai multe pensiuni şi o tabără de aventură.

Lacul Brădişor sclipeşte verde smarald în soarele de august, îmbiind la o baie plăcută în undele limpezi, acest lucru se poate face către coada lacului, imediat înainte de intrarea în Malaia, jos, în dreapta, este o coborâre scurtă către apă, există, da, şi loc de cort. Sau, vă puteţi plimba cu caiacul sau barca, ore întregi.

Imediat, urmează Lacul Malaia, iar la prima intrare în stânga, după micul baraj, puteţi ajunge, în scurt timp, la o superbă pensiune, amenajată foarte chic, chiar în inima pădurii, apoi, urmaţi la pas traseul amenajat către Cascada Scoruş, una din cele mai spectaculoase din ţară.

Tot urmând firul Lotrului, după ieşirea din Malaia, la cîţiva kilometri, puteţi face stânga, pe Valea Latoriţei, către Ciunget, unde vă aşteaptă alte locuri splendide, cu munţi şi ape, cascade, bulboane, locuri de baie şi de campare. Puteţi merge pe cursul Latoriţei, cu grijă, însă, şoseaua fiind serios avariată, preţ de 15 – 20 kilometri, fie pentru a vă bucura de marmitele create de apa năvalnică în stâncă, fie de cascade, fie de cele două lacuri de acumulare, Petrimanu şi Galbenu, spectaculoase. Secret: puteţi traversa barajul de la Galbenu, dincolo se află un traseu amenajat cu trepte metalice, ce duce la coada lacului, unde, de asemenea, este minunat. Din acel punct, dacă vă mai ţin picioarele, ori dacă ajungeţii cu maşina pe drumul forestier clasic, aveţi şansa ca, în cel mult o oră, să admiraţi Cascada Moara Dracilor, de o spectaculozitate fără egal, ori, de a ajunge la Iezerul Latoriţei.

Tot din Ciunget, puteţi coti la dreapta, de la bifurcaţia din centru, către paradisul Munţilor Latoriţei – Fratoşteanu, cu Plaiul Poienii şi Şoseaua Strategică, de asemenea, recomandăm maşină de teren. În lunile iunie – iulie, aici este Raiul bujorului de munte.

Dacă optaţi să continuaţi tot pe firul Lotrului, drumul vă poartă printr-o zonă extrem de frumoasă, Valea Măceşului, apoi, Voineasa şi de aici, iar aveţi trei opţiuni: Barajul Balindru, sau Cataracte – în dreapta,  şi Mănăileasa, pe asfalt, ce duce la Lacul Vidra, apoi la Obârşia Lotrului şi, în final, pe Transalpina.

Lacul Vidra este unul din cele mai mari şi mai splendide din România. Nu vă lăsaţi intimidaţi de spectrul hotelurilor fantomă din Vidra, care arată interesant chiar şi aşa, bucuraţi-vă să contemplaţi perspectiva ireală a lacului, poate vă încumetaţi şi la o baie.

Din Obârşie mai puteţi merge câţiva km cu maşina şi, pe varianta către Rânca, înainte de pod, intraţi pe forestier, de acolo începe traseul către Căldarea Gâlcescu, drum de picior, de 2,5 – 4 ore, o adevărată încântare.

Sau, tot din Obârşie puteţi opta pentru Petroşani sau, la dreapta, de la tarabe, către Oaşa şi  Valea Frumoasei, cea zugrăvită de Sadoveanu.

Bilete și abonamente: https://www.iabilet.ro/bilete-baricada-folk-brezoi-2023…

Acces la BARICADA Folk Brezoi, 4 – 6 August 2023, cel mai important eveniment folk al anului, exclusiv prin iabilet.ro

ACCES #BrezoiulLumii: 200 lei + Taxe (Preț Abonament Festival)

Accesul copiilor sub 13 ani, însoțiți de un adult plătitor de bilet, este GRATUIT pe toată perioada, atât pentru concerte cât și pentru camping. Persoanele cu dizabilități au acces GRATUIT în baza certificatului doveditor și a actului de identitate.

CAMPING #BrezoiulLumii: 40 lei + Taxe (Preț Abonament Campare)

Spațiile de campare pentru corturi și rulote sunt îngrădite, cu pază 24/24h, iluminate nocturn, dotate cu toalete și dușuri, posturi de alimentare cu energie electrică, WiFi gratuit, teren de sport și loc de joacă pentru copii. De asemenea, zona de camping va avea terase unde veți putea servi masa, cafeaua și cocktailurile preferate.

Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *