Codimentele sănătății – minunile din farmacia naturii

930 0

În dicționare, condimentul este definit drept o substanță care se adaugă în mâncare pentru a-i conferi un gust și o aromă specifice.

În spatele acestei definiții vom găsi secole în care caravanele se îndreptau, pe „drumul mirodeniilor”, spre fabulosul Orient și spre Indii, de unde se întorceau cu piper, scorțișoară, vanilie, cuișoare și nucșoară. Chiar și în legendara aventură a lui Cristofor Columb, unul din scopurile căutării unui nou drum spre Indii a fost găsirea unor căi mai ușoare și accesibile spre aceste mirodenii.

Din punct de vedere al funcțiilor digestive, în cazul unui organism sănătos, condimentele sunt fără îndoială necesare. Senzațiile gustative și olfactive date de condimente provoacă, printr-un act reflex, o creștere sensibilă a secrețiilor salivare, gastrice, pancreatice, biliare și intestinale, având un rol hotărâtor pentru o bună digestie. Există, totuși, un revers al medaliei: sarea și anumite condimente, din cauza rolului de excitant, devin iritante locale și contraindicate în gastrite, ulcere, afecțiuni hepatice, renale, hiperexcitabilitate sexuală, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă s.a.m.d.

Și, atunci, toți oamenii suferinzi trebuie să mănânce preparate fade, care să nu le trezească niciun apetit? Atât pentru cei bolnavi, cât și pentru noi toți, soluția este în farmacia naturii.

Sunt o mulțime de plante medicinale, cu adevărat folositoare organismului, denumite „condimentele sănătății”. Aceste condimente măresc considerabil gradul de digestie al preparatelor culinare și pot da savoare unor mâncăruri fade. Unele dintre ele sunt cunoscute și folosite în bucătăria autohtonă, în schimb altele sunt prea puțin utilizate.

Haideți să le descoperim împreună. Desigur, la prima vedere, unele sugestii pot părea surprinzătoare, iar obiceiurile alimentare nu se modifică brusc, de la o zi la alta, dar eu cred că toate merită încercate și în bucătăria românească:

  1. Tarhonul. Ocupă un loc aparte și este la granita dintre condiment și medicament, deși ar merita o atenție deosebită, pentru că poate înlocui cu succes piperul, oțetul și sarea. Frunzele verzi sau uscate de tarhon pot fi adăugate în salate de crudități sau în alte preparate.
  2. Cimbrul de cultură și cimbrul de câmp. Bogate în uleiuri volatile, sunt tonice, antiseptice și carminative, stimulează digestia și sunt de ajutor în cazul balonărilor. Condimentează foarte bine leguminoasele, ușurând în același timp digestia.
  3. Maghiranul (sau Oregano). Este un bun ingredient pentru supe de roșii, plăcinte, sosuri și salate.
  4. Sovârvul. Se recomandă mai ales pentru salate în componența cărora intră cartofi fierți.
  5. Rozmarinul. Este „pretențios” și se găsește numai în grădinile țărănești. Este un bun aromatizant al preparatelor marinate.
  6. Menta. Este mai puțin obișnuită utilizarea sa, dar poate fi adăugată în preparate cu cartofi fierți sau poate fi folosită la pregătirea sosurilor. Iată o rețetă de sos englezesc: 250 ml oțet, patru lingurițe de frunze mărunțite de menta proaspătă, două lingurițe de miere. Se prepară cu două, trei ore înainte de consum, rezultând un oțet foarte aromat, ideal pentru orice preparate.
  7. Busuiocul. Floarea norocului și a dragostei, folosită în ritualuri religioase, așa cum apare în folclorul nostru, busuiocul poate fi adăugat în salate de roșii sau de crudități, în sosuri. Din cauza aromei sale puternice, nu poate fi utilizat împreună cu alte condimente.
  8. Salvia. Este recomandată pentru utilizare în prepararea mâncărurilor „grele”, indigeste. Dă savoare preparatelor din leguminoase și roșii.
  9. Fructele de Anason și de Chimion. Pot fi ingrediente de bază pentru o supă specifică sau pot fi adăugate în preparatele cu varza murată.
  10. Fructele de Coriandru. Pot fi utilizate întregi pentru murături, precum și în produse tradiționale, preparate în casă.
  11. Fenicul. Se folosește partea aeriană pentru salate orientale, garnituri cu cartofi fierți, la unele preparate cu ciuperci.
  12. Ienupărul. Poate fi utilizat pentru preparatele din varza murată, cele marinate sau la sosuri.
  13. Călțunași sau Bobidragi. Este o plantă ornamentală de gradină, cu flori viu colorate, a cărei utilizare este o supriză plăcută. Florile se adaugă în salate, dând o notă plăcută de culoare și o savoare aparte. Fructele macerate în oțet pot înlocui cu succes caperele.

 

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *