Grupul de Inițiativă Civică a decis: vrem un oraș zero waste

798 0

Comunicat de presă

Joi, 22 iunie 2023, începând cu ora 1000 , va avea loc în sala de ședințe a Consiliului Local Râmnicu Vâlcea dezbaterea cu tema ”Râmnicu Vâlcea – un oraș zero waste” – primul eveniment public organizat în cadrul proiectului „Cetățeni activi pentru servicii publice de calitate la nivel local”.*

Începând cu luna noiembrie 2022, Grupul de Inițiativă Civică mobilizat în cadrul acestui proiect a identificat principalele probleme și direcții de acțiune în care ne dorim să colaborăm cu autoritatea publică locală pentru a contribui împreună la o viață mai bună în comunitate.

Pornind de la Raportul național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale elaborat de inițiatorii proiectului, am construit planuri de acțiune locală în cele 3 domenii de intervenție, pe care ne dorim să vi le împărtășim, să le dezbatem și să descoperim cum putem lucra împreună pentru implementarea unor măsuri concrete.

Dezbaterea de joi reunește voluntarii Grupului de Inițiativă Civică, reprezentanți ai autorității publice locale, operatori de salubritate, instituții de învățământ și alte persoane și structuri interesate în eficientizarea gestionării deșeurilor în orașul nostru și, în general, în a ne crea un mediu mai curat și o viață mai frumoasă.

Ne bucurăm să îl avem ca invitat de onoare pe domnul Raul Pop, director de programe al Asociației Ecoteca și unul din cei mai cunoscuți experți români în managementul deșeurilor, care va avea o intervenție online privind cadrul general actual în acest domeniu (noutăți legislative, programe și oportunități de finanțare, relații interinstituționale etc.)

Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea căreia îi mulțumim și cu această ocazie pentru deschiderea pe care a avut-o de fiecare dată în a dialoga cu voluntarii noștri.

Pentru mai multe informații o puteți contacta pe Silvia Petre – coordonator voluntari, telefon 0736 660 626, e-mail silvia.petre@proxpert.org.

Pentru mai multe detalii despre raport, clasamentul complet, concluzii și recomandări, accesați https://www.romaniacurata.ro/servicii-publice-locale/comunicare/

 

Grupul de Inițiativă Civică al proiectului „Cetățeni activi pentru servicii publice de calitate la nivel local”.

 

*Proiectul este derulat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociația Act For Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.989 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul își propune să contribuie în mod direct la îmbunătățirea calității vieții urbane prin implicarea cetățenilor, prin determinarea autorităților urbane să asigure servicii publice de calitate. Concret, sunt vizate educația, transportul public local, respectiv gestionarea deșeurilor prin activități de monitorizare a unor indicatori relevanți la nivelul a 47 de municipalități (40 reședințe de județ, București + 6 sectoare), prin selectarea și formarea a 80 de cetățeni, urmate de campanii de advocacy pentru fiecare dintre cele 3 servicii publice în 8 municipii selectate pentru intervenția grupurilor de implicare locală constituite.

Demersurile vor ținti în primul rând respectarea normelor în vigoare privind cele trei servicii publice, și anume Legea educației, a serviciilor de transport public local, a pachetului normativ privind deșeurile, dar și cadrul normativ secundar.

De asemenea, vor fi dezvoltate instrumente utile monitorizării calității serviciilor publice și implicării cetățenilor prin activități de watchdog și campanii de advocacy la nivel local, dar și un transfer de bune practici de mobilizare comunitară cu ajutorul partenerului Vellenes Fellesorganisasjon. În același timp, este planificată o serie de sesiuni de conștientizare civică și de mediu care vor fi organizate cu sprijinul Act For Tomorrow, organizație parteneră implicată totodată în monitorizare și în desfășurarea campaniilor de advocacy referitoare la gestionarea a deșeurilor, datorită expertizei acestei asociații în domeniu.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *