România, tomberonul propriilor locuitori

492 0

Unul dintre cele mai frumoase lacuri din Apuseni a fost complet acoperit de gunoaie. Ca mai toate lacurile, râurile, iazurile, tăurile, bălțile și pâraiele din această țară. Ca toate pădurile, râpele, marginile de sat sau de oraș. Tone, munți de gunoaie. De la PET-uri, la pungi, hârtie igienică, pampers, resturi alimentare, PVC, polistiren, la moloz, wc-uri sparte, cauciucuri, mobilă, tot ce omul poate arunca lesne, fără a plăti un ban, fără a se sinchisi de a face un drum pe jos cu cu mașina până la primul tomberon, fără a selecta.
Ce hal de țară suntem???

Într-un singur weekend, voluntarii care au participat la acțiunea din Apuseni, au adunat 3.500 de saci de gunoaie.
Nu vă povestesc ce am văzut pe Bicaz, anul trecut, după niște inundații! Imaginați-vă că malurile erau impracticabile chiar și pentru bărci, pe o lățime de 100 de metri erau gunoaie cum n-am văzut în viața mea!
Prăpăd de gunoaie plutitoare se adună lângă baraje, an de an. La Vidraru, Vidra, pe Olt, pe orice lac. Prăpăd de pungi colorate și resturi dezgustătoare rămân agitate de pomi și tufișuri sau aduse de viituri, pe orice curs de apă din țara asta.
Și toată lumea urlă: turiștii!

Da. Mulți, foarte mulți turiști aduc cu ei năpasta, prădădul, iadul, spre disperarea animalelor, a localnicilor sau a celorlalți turiști ce caută liniștea și probabil n-o vor găsi-o decât în Islanda sau pe lumea cealalată. Se instalează ca la ei pe imaș, încep să urle, se îmbată, grohăie și chiuie, ca să acopere urletele infernale ale manelelor și sârbelor ce vuiesc peste dealuri și munți. Nu duc acasă, înapoi, decât pe ei înșiși și bagajele. Resturile de mâncare, ambalajele, sticlele întregi sau sparte, le pitesc după tufișuri, le aruncă în apă, ori le azvârl cât colo.
Întrebare: ce faceți cu mizeria care vă rămâne după picnic sau după o mini-vacanță în natură?

  1. O las acolo
  2. O ascund bine într-un tufiș sau în vatra de foc
  3. O arunc în apă, că apa curge și duce mizeria la vale
  4. O las ambalata acolo, că vine cineva să o ia
  5. O iau cu mine în pungă și o arunc la primul tomberon sau la mine acasă, la gunoi

Daca ai bifat una sau mai multe din primele patru puncte, te rog mult să nu te mai duci în natură. Nici nu mă mai obosesc să explic de ce. Pentru că, așa cum ai dus mâncarea și băutura, tot așa poți lua și resturile cu tine!!!

Dar, nu numai turiștii sunt de vină pentru sutele, miile de tone de gunoi pe care alții se chinuie din răsputeri să-l adune!
Să nu ziceți ca doar turiștii fac nenorocirile acelea de pe lacuri! Nu cumva localnicii din amonte? Nuuu, ei nu își aruncă gunoiul în râpe, păduri, lacuri și râuri! „Veșnicia s-a născut la sat”. Ei sunt cetățeni model, care selectează gunoiul, plătesc pentru recoltarea lui, ori, dacă nu există aceste posibilități, îl înghit!

Nu cumva să deranjați ori să loviți în locuitorii din mediul rural, îndrăznind să-I acuzați că distrug cumva sau poluează natura! Nu ard vegetația sau mortăciunile să scape de ele. Ei sunt sfinți, intangibili, modele de conduită. Desigur, am glumit.
Și nici orășenii nu-s ușă de biserică. Dube, camioane sau mașini cărora li se schimbă numărul, ori li se dă jos, au fost filmate ducând deșeuri felurite în natură și aruncându-le acolo, fără jenă. Uneori, animale moarte!
De vină sunt și unii, și alții. Oameni și oameni. Bun simț versus nesimțire. Rațiune vs. inconștiență.
Indiferent cine ai fi, gândește-te ca Natura este și casa ta și că copiii și nepoții tăi vor fi nevoiți să trăiască într-o lume otrăvită și distrusă dacă tu nu dai doi bani azi pe ea!

C.R

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *