Salvamont Brezoi, serviciu public local din cadrul Primăriei Brezoi – acțiuni temerare în munții locului

1437 0

Edilul șef al Brezoiului, Robert Schell, a înțeles că, într-o zonă muntoasă, este esențial este să ai asigurat un serviciu de salvaremontană, care să descurce situațiile delicate la care alții nici măcar nu au curaj să se gândească.
Astfel, Salvamont Brezoi, unitate ce a dobândit, prin hotărârea adoptată ȋn cadrul Şedinței Ordinare a Consiliului Local din 29.07.2021, statutul de Serviciu Public Local ȋn cadrul Primăriei Oraşului Brezoi, a ȋncheiat în urmă cu câteva seri, o nouă intervenție de succes. La solicitarea unei familii alcătuite din 2 adulți şi 2 copii mici, care se deplasau într-un autoturism pe DJ 701 D, Petrimanu-Ciunget, echipa Salvamont a intervenit pentru eliberarea drumului pe care aceştia nu mai puteau ȋnainta din cauza copacilor doborâți de fenomenele meteorelogice extreme (furtună, vânt puternic).
Salvamont Brezoi a fost ȋnființată ca formație ȋn ianuarie 2020. Până la ȋnființare, membrii săi au participat la acțiuni alături de SPJ Salvamont Vâlcea. Dată fiind zona montană ȋn care ne aflăm şi creşterea exponențială a numărului de turişti, Domnul Primar Robert Schell a fost foarte deschis şi a considerat oportună ȋnființarea formației Salvamont Brezoi, pentru a furniza un răspuns mai rapid celor aflați ȋn situații de pericol.
În 2020 echipa locală de salvamontişti a derulat diferite intervenții alături de Salvamont Vâlcea, ce merită amintite.
Turiști salvați de pe Culmea Vultureasa
Pe Culmea Vultureasa, 4 persoane au rămas blocate pe o stâncă, fără posibilitate de a ȋnainta sau a se ȋntoarce. În condiții foarte grele: frig, gheață pe stâncă, noapte, vizibilitate redusă, fără semnal telefonic, turiştii au fost coborâți asigurați ȋn corzi iar intervenția s-a finalizat cu succes la orele 4 dimineața.
Cioban rămas înțepenit în zăpadă, noaptea
În zona Câinenii Mari, un cioban s-a ȋndepărtat de locația stânei sale. Noaptea, ȋn condițiile unor căderi abundente de zăpadă, acesta nu a mai putut găsi drumul de ȋntoarcere. A fost o căutare amplă, la care alături de Salvamont au participat şi alte structuri precum jandarmeria, pompierii, SMURD, agenți de poliție.
Femeie cu piciorul fracturat lângă Cascada Scoruș, adusă cu bine jos de cei de la Salvamont
La Cascada Scoruş o doamnă a alunecat, fracturându-şi piciorul. Intervenția a presupus traversări repetate ale râului, transport pe targă pe traseu accidentat, inclusiv prin apă. Victima accidentării a fost predată unui echipaj SMURD şi transportată la Spitalul Orasenesc Brezoi
Acestea sunt doar o parte dintre acțiunile pe care le-au inițiat sau cărora li s-au alăturat salvatorii montani locali, a căror echipă are actualmente ȋn alcătuire şi voluntari specializați, printre care: un medic ortoped, o asistentă medicală, un paramedic cu experiență de 9 ani, atât ȋn Germania, cât şi pe elicopter SMURD ȋn România.
Pe lângă activitatea principală de căutare şi salvare, Salvamont Brezoi derulează şi activități de prevenire şi creare a condițiilor de siguranță pe traseele montane. În acest scop, s-a demarat, ȋn 2020, reabilitarea şi marcarea de vechi trasee montane degradate, cu deblocarea potecilor şi re-evaluarea gradului de periculozitate. Activitatea de re-marcare şi reamanajare a fost una amplă ca timp şi efort, având ȋn vedere că doar Traseul Crucii Roşii Brezoi-Valea Călineştilor are o lungime de 14 km, ȋnsă eforturile au fost ȋnlesnite de Primăria Brezoi, care a sprijinit toate demersurile, inclusiv prin punerea la dispoziție a materialelor necesare.
Ascensiune pe Vârful Țurțudan, la Live Summer Camp
Salvatorii montani merită ȋntreaga recunoştință pentru dedicarea pe care o depun ȋn toată munca lor. Sâmbătă, 7 august, ȋncepând cu orele 09:30, iubitorii de munte și mișcare, participant sau neparticipanți la splendidele evenimente derulate la Live Summer Camp Brezoi, au avut ocazia de a explora, împreună cu echipa Salvamont Brezoi, Muchia Delușel din Munții Lotrului, iar duminică, la acceaşi oră, tot Echipa Salvamont Brezoi le-a dat întâlnire în tabără, pentru o ascensiune de o oră a Vârfului Țurțudan, cu o înălțime de 563 metri. Vârful oferă o formidabilă perspectivă a orașului și a împrejurimilor.
Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *