RAPORTUL DE ACTIVITATE DUPĂ 2 ANI, DAT DE PRIMARUL CIPRIAN CIUCU ÎN FAȚA CETĂȚENILOR: „S-A MUNCIT ENORM ȘI MAI URMEAZĂ ÎNCĂ 2 ANI DE FOC”

283 0

Au trecut doi ani de când Ciprian Ciucu este primar al Sectorului 6. La mijlocul mandatului, edilul a tras linie, a centralizat realizările și a ieșit public în fața cetățenilor cu raportul de activitate. Este primul primar din România care a decis să-și prezinte proiectele, implementate în comunitate, oamenilor pe care-i reprezintă. Evenimentul a avut loc marți după-amiază, la Politehnică.

Am pregătit un raport de activitate cu bune și cu rele, cu asumate, ce am făcut, unde avem întârzieri și ce avem de îmbunătățit”, și-a început discursul primarul Ciprian Ciucu.

Pe un ecran imens din spatele său au rulat imagini cu date, fotografii înainte și după, proiecte implementate ori în lucru. Toate împărțite pe categorii.

Ce a reușit să realizeze în primii doi ani de mandat

Raportul de activitate a început cu regenerarea urbană a cartierelor de blocuri vechi. Valorificarea fiecărui metru pătrat de teren și transformarea lui într-un spațiu de calitate a fost încă de la început una dintre principalele preocupări ale primarului. Iar ce a promis a făcut, ba chiar mai mult decât atât. A identificat terenuri ocupate abuziv sau uitate de autorități în mandatele trecute, le-a amenajat frumos, dar cu buget redus, și le-a redat comunității. A transformat spațiul gri dintre blocuri în piațete urbane moderne, a revitalizat grădini de bloc, locuri de joacă, străzi și trotuare.

Am avut o politică extrem de activă în a recupera spații verzi, pe care le-am redat comunității. Vorbim despre hectare întregi de terenuri foste industriale pe care le-am recuperat sau le recuperăm de la diverse ministere”, a mărturisit primarul Sectorului 6. Pe eran rulează imagini „înainte și după”. „Aici era un morman de gunoi. Uitați cum arată acum. Am început acest proiect în pandemie, când era o nevoie mai mare de a petrece timp de calitate aproape de casă”, continuă edilul.

  • Se amenajează parcuri de zeci de hectare

Promenada Lacul Morii este un proiect mare care a fost finalizat în primăvara lui 2022. Lucrările au durat 8 luni și au costat 10 milioane de lei. Urmează Parcul Lacul Morii (16,6 hectare), pentru amenajarea căruia a fost inițiat un concurs internațional de soluții. Parcul Liniei este un alt proiect început în mai 2022. Lucrările au trei faze, acum suntem la faza 1, care cuprinde amenajarea unei suprafețe de 43.000 mp.

  • 4.000 de locuri noi de parcare

Într-un oraș sufocat de mașini, cum e Bucureștiul, locurile de parcare au fost mereu un subiect sensibil. În Sectorul 6 au fost înființate de la zero circa 4.000 de locuri de parcare în ultimii doi ani. Alte aproape 20.000 de locuri au fost reabilitate și retrasate. Mai mult decât atât, se vor construi trei parcări noi: una supraterană ce va asigura 240 de locuri, una subterană cu 77 de locuri și una semi-îngropată, cu 204 locuri de parcare pentru mașini.

  • Educație – se construiesc și se reabilitează unități de învățământ

Investim în viitorul copiilor noștri. 5 unități de învățământ au fost modernizate, reabilitate termic și recepționate. Sunt eficiente energetic, au panouri fotovoltaice și dotări moderne. Alte 6 școli, grădinițe și licee se află în curs de reabilitare, iar alte 7 urmează să intre în program.

Pe lângă acestea, 8 unități de învățământ de tip nZEB (clădiri cu un consum de energie aproape zero) se construiesc de la zero. Este vorba despre 3 grădinițe și 5 after-school-uri.

Tot de la zero se ridică acum 3 creșe, în condițiile în care nu s-au mai construit creșe în Sectorul 6 de 46 de ani. Prima va fi gata anul viitor.

Dotăm școlile cu laboratoare smart, peste 5.500 de elevi merg gratis la after-school, preșcolarii primesc rechizite gratuite și fac cursuri opționale finanțate de primărie.

  • Sănătate – ridicăm un spital în Sectorul 6„Dacă îl facem pe acesta, înseamnă că n-am trăit degeaba!”

Sectorul 6 nu are un spital generalist. Se va ridica pe Bd. Timișoara, nr. 101E. În prezent, se lucrează la documentația tehnică, urmând ca până în decembrie 2022 să pregătim terenul pentru organizarea de șantier. „Este cel mai greu, dar, dacă îl facem pe acesta, înseamnă că n-am trăit degeaba. Va fi ceva ce n-a avut Bucureștiul, pentru că dorim să obținem finanțare externă, iar pentru a o primi, lucrarea trebuie să fie de un anumit standard. De asemenea, procesul durează pentru că sunt avize peste avize de obținut, mutat utilități, studii pentru fiecare. M-am cam hazardat când am zis spital în campania electorală. Dacă e gata și îi dăm drumul în 2024, eu sunt cel mai fericit”, a povestit Ciucu.

Pe Calea Giulești, la nr. 236, este ridicată în proporție de 80% prima bancă de alimente. Va fi dată în folosință în 2023. Este prima construcție de acest gen din țară, construită de o autoritate publică.

Pentru sănătatea bunicilor noștri, avem programul „Mișcare pentru sănătate”. Iar pentru tineri și adulți am amenajat 16 terenuri de sport și am deschis curțile școlilor, astfel încât comunitatea să facă mișcare într-un cadru organizat.

  • Evenimente de calitate

Primarul Ciprian Ciucu nu a fost niciodată fan al petrecerilor cu mici, bere și muzică lăutărească. A promovat cultura, sportul, organizând evenimente de calitate pe care oamenii le-au apreciat. AstroFest, Camp Run, #Beactive, teatru pentru copii și seri de cinema în parcuri, acestea sunt doar câteva dintre evenimentele care au adunat zeci de mii de participanți. Imediat ne vom bucura de cel mai frumos târg de Crăciun din țară, organizat împreună cu Untold în Parcul Drumul Taberei. Proiectul se va autofinanța.

  • Facilităm interacțiunea cu cetățenii

Pentru că suntem într-o societate în continuă evoluție, și serviciile publice trebuie să se modernizeze. Am digitalizat procesele de lucru dintre cetățeni și primărie, am eliminat clasicul dosar cu șină și le oferim oamenilor posibilitatea de a interacționa online simplu și rapid, la orice oră din zi și din noapte. Prin aplicația de mobil eSector6, grupul de Facebook Pentru Sectorul 6 și proiectul Primărie fără hârtie, locuitorii fac sesizări, își plătesc taxele, cer loc de parcare, își depun online documentele și multe altele.

  • Ne axăm pe investiții

În ultimii doi ani, Primăria Sectorului 6 a căutat să rezolve cele mai presante probleme de infrastructură, salubritate, educație, mediu sau social. Așadar, s-a axat pe investiții și a atras sume considerabile din fonduri externe. Spre exemplu, bugetul total de investiții pe primii doi ani de mandat este cu 216% mai mare decât întregul buget alocat în precedentul mandat. De asemenea, gradul de îndatorare a fost scăzut de la 22,8% la 14,7%.

Nu ne oprim aici! Avem proiecte în implementare, altele sunt în curs ori așternute pe hârtie. Legal, fiecare proiect durează. Cu cât este mai mare și mai ambițios, cu atât durează mai mult. Dar așteptarea merită. Încet, încet, se schimbă în bine fața Sectorului 6.

Deși comunicăm mult, tot nu reușim să comunicăm cât de multe am făcut. S-a muncit enorm. Și mai urmează încă doi ani de foc”, și-a încheiat primarul prezentarea, în aplauzele sălii.

După aceea, a urmat sesiunea de întrebări și răspunsuri. Cetățenii veniți în sală au luat, rând pe rând, cuvântul. Au pus întrebări, au făcut observații, au dezbătut probleme.

Eu sunt născut și crescut în Sectorul 6. Țin să vă felicit, chiar nu mă așteptam, e prima dată să văd un primar care să iasă în fața oamenilor să arate ce a făcut în doi ani. Voiam să vă semnalez un caz: pe strada mea, una cu vile P+1, ar vrea unii să construiască un bloc P+4. Niciun vecin nu e de acord”, s-a plâns un bărbat. După un scurt dialog pe această temă, primarul Ciprian Ciucu l-a invitat în audiență. „Vă mulțumesc mult și poate vă votez”, a răspuns omul, fericit.

Conferinta de presa sustinuta de primarul Ciprian Ciucu poate fi vizionata aici.

Sursa: https://www.primarie6.ro/

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *