Tineri din mai multe țări aduc schimbări pozitive în județul Vâlcea prin programul Corpul European de Solidaritate

909 0

Într-o societate în continuă schimbare, cu provocări sociale complexe, tineri din toată lumea aleg să se implice în schimbări pozitive prin intermediul programului de voluntariat Corpul European de Solidaritate. Acest program oferă oportunități unice pentru tineri, de la a-și aduce contribuția în diverse proiecte sociale și comunitare, până la a promova solidaritatea și înțelegerea între culturi diferite.

La finalul lunii iunie 2023, Asociația AIDE din Râmnicu Vâlcea a încheiat primul an de Certificare în proiecte de voluntariat prin programul Corpul European de Solidaritate, desfășurat în perioada 1 martie 2022 – 30 iunie 2023. Tineri entuziaști din mai multe țări s-au alăturat programului cu dorința de a aduce schimbări pozitive în comunitatea vâlceană. Prin implementarea proiectelor propuse în acest program, asociația AIDE și-a propus să ofere oportunități de dezvoltare personală și civică tinerilor din județul Vâlcea, în special celor cu șanse reduse.

Trei proiecte de vountariat au adus experiențe semnificative pentru tinerii din comunitatea vâlceană

În cadrul acestui program, în județul Vâlcea s-au desfășurat trei proiecte cu rezultate remarcabile în comunitate.

Primul dintre acestea a fost “Empower Youth”, care a pus accentul pe activități de dezvoltare personală – seri de film urmate de dezbateri, ateliere de orientare în carieră, seri interculturale, cluburi de limba engleză pentru începători.

Toate aceste activități au fost organizate la centrul de tineret YOUTH HUB Râmnicu Vâlcea, dar și la mai multe licee din județul Vâlcea: Liceul Sanitar, Liceul Tehnologic General Magheru, Liceul de Arte, Liceul Tehnologic Pleșoianu, Liceul Tehnologic Forestier, Liceul Mircea cel Bătrân.

„From rural to nonformal” este un alt proiect care s-a axat pe dezvoltarea comunicării în limba engleză și pe diversitate culturală. Acesta a fost susținut de voluntari din Turcia și Armenia și s-a desfășurat în mediul rural din județul Vâlcea, timp de zece luni. Au avut loc ateliere interculturale în limba engleză în patru biblioteci din mediul rural: Biblioteca Publică Bunești, Biblioteca Publică Păușești-Măglași, Biblioteca Publică Pietrari, Biblioteca Publică Tomșani. La finalul celor zece luni a avut loc primul eveniment “Creative Minds”, în care 60 de adolescenți din cele patru biblioteci și-au expus talentele în fața părinților și a altor tineri din comunitate.

O altă inițiativă remarcabilă este proiectul „Act for Environment”. În cadrul festivalului „Summer Camp Brezoi”, zece voluntari internaționali au realizat ateliere despre sustenabilitate și sesiuni de conștientizare privind colectarea selectivă și reciclarea. Aceștia au informat oamenii prezenți despre locurile unde trebuie aruncate resturile, au amenajat stații de apă potabilă și au ajutat organizatorii festivalului să colecteze deșeurile din zonele greu accesibile.

Inițiative cu impact major pentru tinerii din județul Vâlcea

Un alt aspect remarcabil al acestui prim an sunt parteneriatele încheiate între Asociația AIDE și consilierii școlari care au oferit activități complementare în cadrul orelor de dirigenție. Acestea au avut ca scop conștientizarea privind diversitatea culturală, îngrijirea stării de bine și orientarea mai eficientă în viitoarea carieră a tinerilor.

De asemenea, Asociația AIDE a început o serie de evenimente menite sa promoveze în comunitatea vâlceană programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. În fiecare lună, din ianuarie 2023 până în anul 2027 se vor organiza evenimente de promovare a oportunităților europene de tineret sub umbrela „Meet-up with EU opportunities”. Activitățile sunt organizate împreună cu voluntarii internaționali, atât la Centrul de Tineret YOUTH HUB Râmnicu Vâlcea, cât și în parcurile din oraș.

O altă inițiativă a fost promovarea constantă a proiectelor europene de tineret prin două evenimente anuale de scriere de proiecte de solidaritate, destinată tinerilor din comunitatea vâlceană. Astfel, în primul an de certificare au fost mentorate trei grupuri de tineri pentru a depune proiecte, dintre care două au primit finanțare, iar acum sunt în etapa de implementare.

Așadar, programul Corpul European de Solidaritate nu doar că aduce beneficii pentru comunitatea locală, dar și învață tinerii despre responsabilitatea socială și culturală. În plus, aceste expriențe de voluntariat conectează tineri din diferite țări și îi învață să lucrze împreună, depășind astfel barierele culturale și lingvistice.

De Adina Petrescu – Social Media Manager AIDE

———————————

Asociația AIDE este un ONG din Râmnicu Vâlcea, înființat în anul 2016 cu scopul de a susține tinerii să se integreze social și să se implice în comunitate. Prin acreditările Erasmus+ și proiectele internaționale de voluntariat, Asociația AIDE și-a propus să devină un reper în comunitate și să ofere oportunități de învățare tinerilor din județul Vâlcea. Viziunea asociației este să devină un loc în care tinerii sunt susținuți în a deveni persoane active, implicate și competente în societate.

Articole asemănătoare

Ziua dăruirii

Postat de - 25 septembrie, 2021 0
FacebookTwitterLa 25 septembrie se sărbătoreşte, începând cu anul 2019, în România, „Ziua dăruirii”. Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *